Zbierka skutočne chutných marinád, s ktorými na tohtoročnej grilovačke zahviezdíte. Jedna chutnejšia, ako druhá. A keď sa nakoniec predsa-len nerozhodnete pre grilovanie, tieto marinády sú výborné aj na pečenie, či minútkovú úpravu na panvicu.
Fantastická marináda podľa Lucky
Potrebujeme:
500 g kuracích pŕs alebo bravčového karé nakrájaného na kúsky
½ lyžičky soli
1 (rovnú) lyžičku čierneho korenia mletého
1 lyžičku sladkej papriky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 (rovnú) lyžičku sušeného zázvoru
3 lyžičky solamylu
1 cibuľu nakrájanú nadrobno
3 (rovné) lyžice sójovej omáčky
1 lyžička kari korenia
2 žĺtky
Postup:
Mäso preložíme do misky a pridáme sypké koreniny. Žĺtky rozmiešame so sójovou omáčkou a nalejem na mäsko. Nakoniec pridáme aj cibuľku a všetko dobre premiešame. Ja nechávam odležať cez noc, ale minimálne marinujeme 2 hodinky. Potom mäsko pripravujeme ako klasickú minútku, vyprážame na oleji, kým mäsko nie je hotové – kuraciemu stačí skutočne len pár minút.
Medovo-pivná marináda
Potrebujeme:
100 ml svetlého piva
100 ml sójovej omáčky
75 g medu
2 strúčiky pretlačeného cesnaku
1 vetvičku rozmarínu
1 lyžičku sladkej papriky
Postup:
Všetky ingrediencie zmiešame a do pripravenej marinády vložíme mäso na 6-12 hodín.
Horčicová marináda – aj na minútkovú prípravu mäsa
Potrebujeme:
4 plátky bravčového mäsa (krkovička, karé,stehno…)
4 lyžice olivového oleja
2 strúčiky pretlačeného cesnaku
1 lyžicu horčice
1 lyžičku sladkej papriky
Biele mleté korenie
1 lyžičku soli
Postup:
Zmiešame všetky prísady na marinádu a zmiešame s mäskom. Necháme marinovať aspoň 15 minút, ideálne však dlhšie, pokojne aj cez noc.
Francúzska marináda
Vhodná pre hovädzie, teľacie, bravčové, jahňacie, ryby a plody mora.
Potrebujeme:
5 lyžíc oleja
50 ml bieleho vína
2 lyžice tekutého korenia
2 lyžice bylinkovej zmesi tymiánu, šalvie a rozmarínu
4 strúčiky cesnaku nasekaného nadrobno
Čierne mleté korenie
Postup:
Mäsko nakrájame a prelejeme zmesou oleja, vína, čierneho korenia a tekutého korenia. Nakoniec pridáme nadrobno nasekaný cesnak a zmes čerstvých byliniek. Ak nemáte čerstvé bylinky, použite pokojne aj sušené.
Marináda so šalotkou
ň
Potrebujeme:
500 g mäsa nakrájaného na kocky alebo tenšie plátky
1,5 šálky olivového oleja
4 šalotky
3 strúčiky cesnaku
Tymián, červenú papriku (sladkú aj štipľavú), oregano, rascu a soľ
Postup:
Umyté a nakrájané mäso vložíme do misky a zalejeme olivovým olejom. Pridáme soľ, všetky koreniny a dobre premiešame. Nakoniec do zmesi primiešame strúčiky cesnaku prekrojené na polovice a ošúpané celé šalotky. Prikryjeme fóliou a odložíme do chladničky na 2 hodiny, ideálne na celú noc.
Ak budete mäso pripravovať na panvici, netreba už pridávať žiaden olej. Mäsko je výborné, jemné a vláčne.
Grécka marináda
Potrebujeme:
200 ml rastlinného oleja
3 strúčiky cesnaku
2 lyžice celozrnnej horčice
2 lyžice plnotučnej horčice
1 lyžicu medu
1 lyžičku sušeného tymiánu
1 lyžičku sušeného oregana
Čerstvú petržlenovú vňať nakrájanú nadrobno
½ lyžičky soli
¼ lyžičky čierneho mletého korenia
1-2 lyžičky citrónovej šťavy
Postup:
Všetky prísady zmiešame, pridáme mäso a necháme marinovať niekoľko hodín – ideálne celú noc pred prípravou.
Rýchla kefírová marináda na mäso
Potrebujeme:
1,5 kg mäsa (bravčové, hovädzie, kuracie či jahňacie)
1 l kefíru 2,5 %
0,5 kg cibule
10 guličiek čierneho korenia
2 lyžice oleja
Soľ
Bobkový list
Červenú papriku
Ďalšie korenie podľa chuti (oregano, petržlenovú vňať,…)
Postup:
Všetky ingrediencie na marinádu zmiešame a mäso dáme marinovať – ideálne na celú noc. Marináda je vynikajúca na prípravu pečeného či grilovaného mäsa.
Srbská marináda na grilovanie aj pečenie
Potrebujeme:
Bravčové mäso – karé, krkovička (cca 1 kg)
2 lyžice oleja
1 lyžicu horčice
2 lyžice pálivého kečupu (alebo sladkého, ak nemáte radi pálivé)
1 lyžičku worcesterskej omáčky
1 lyžičku štipľavej mletej červenej papriky
1 lyžičku drvenej rasce
1 lyžičku sušenej majoránky
1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
2 lyžičky soli
1 lyžičku sušeného majoránu
Postup:
Mäso zmiešame s ostatnými prísadami na marinádu a dáme aspoň na 2 hodiny do chladu marinovať. Potom môžeme klasicky grilovať alebo piecť.