Výborné polievky, ktoré si môžete spraviť za pár minút a chutia ako keď sme boli deti. Výborné recepty od pani kuchárky!
Hŕstková polievka
Miešaná strukovina
1-2 strúčiky cesnaku
1 mrkva
1 petržlen
1 zemiak veľký
Soľ, korenie, mletá paprika
Polievku môžete pre deti nechať celkom bez zápražky, ale ak chcete zápražku:
Cibuľa
Olej
Hladká múka
Ďalej:
Majoránka, petržlenová vňať
Postup:
Vopred namočenú strukovinu, nakrájaný zemiak a mrkvu uvarime do polomäkka asi v litri zeleninového vývaru, pridáme koreniny a štipku soli. Ak robíme zápražku, tak na oleji opražíme cibuľku, zaprášime hl.mukou,urobíme zápražku, pridáme červenú papriku a cesnak, chvíľočku popražíme (nie dlho,lebo to zhorkne), zalejeme vodou a rozmiešame, pridáme do polievky a dovaríme. Nakoniec pridáme majoránku alebo vňať.
Šošovicová na kyslo
Potrebujeme:
250 g šošovice
voda
bobkový list
200 g zemiakov
soľ (štipka)
2,5 dl kyslej smotany (môže byť smotana na varenie)
30 g hladkej múky
ocot alebo citrónová šťava
Postup:
Prebranú umytú šošovicu uvaríme spolu s bobkovým listom. Pred dovarením pridáme očistené zemiaky pokrájané na kocky, osolíme a dovaríme. V smotane rozmiešame múku, prilejeme k uvarenej šošovici a spolu povaríme. Nakoniec podľa chuti okyslíme octom alebo citrónovou šťavou.
Paradajková polievka s písmenkami
3 paradajky (alebo 5 cherry)
350 ml paradajkový pretlak
Voda
Bobkový list
Cukor kryštáľ alebo trstinový
Cestoviny písmenká
Postup:
Paradajky zalejeme vriacou vodou, po chvíli vyberieme, ošúpeme a nadrobno nakrájame. Do hrnca vlejeme domáci pretlak a podľa jeho hustoty môžeme, aj nemusíme, pridať primerané množstvo vody. Prihodíme bobkový list a uvedieme do varu. Do vriacej polievky vložíme pripravené paradajky, necháme prevrieť. Ak je polievka kyslá pridáme trošku cukru. V neslanej vode uvaríme cestovinu domäkka a pridáme ju do polievky na tanieri.
15- minútová polievka s nadýchanými krupicovými knedličkami
Potrebujeme:
1-2 lyžičky masla
2 bal. mrazenej zeleniny – ja dávam zmes aj s brokolicou, ale je to na vás
Soľ a korenie (naozaj len máličko,í)
Zeleninový vývar
Na halušky:
2 vajcia
7 lyžíc detskej krupice
Pár kvapiek oleja
Postup:
V hrnci rozpustíme maslo a krátko na ňom orestujeme zeleninu. Potom zalejeme vriacou vodou z rýchlovarnej kanvice a necháme variť.
Medzitým si pripravíme halušky. Vajcia ušľaháme s trochou oleja a soli. Potom primiešame aj trošku jedlej sódy a postupne aj krupicu. Miešame, kým nezískame hustejšiu krémovú textúru.
zdroj: blogspot
Je dobré, ak cesto necháme odležať v chladničke hodinu pred prípravou, vtedy sú knedličky ešte chutnejšie, ale ja používam aj hneď. Keď zelenina zmäkne vezmeme lyžicu, namočíme do vriacej polievky a dávkujeme jednotlivé halušky priamo do vriacej polievky. Keď vyplávajú na hladinu, sú hotové – trvá to asi 3-4 minúty.
Drožďová polievka
Potrebujeme:
1 cibuľa
200 g koreňovej zeleniny
1 kocka droždia
olej
Domáca vegeta
Na halušky:
1 vajce
Olej
Detská krupica
Postup:
V hrnci rozohrejeme olej a opražíme na ňom cibuľku dosklovita. Koreňovú zeleninu si očistíme a nakrájame na rezance alebo nastrúhame na hrubo na strúhadle. Nastrúhanú zeleninu dáme na cibuľku, chvíľu restujeme, potom rozdrobíme droždie a za stáleho miešania necháme rozpustiť. Potom vlejeme 1,5 l vody a pridáme cca 2 lyžičky domácej vegety (podľa chuti). Krátko povaríme, až je zelenina mäkká.
Do hrnčeka si rozbijeme 1 celé vajce, pridáme cca 1/2 lyžice oleja a za stáleho miešame pridávame detskú krupicu, až kým sa nám nevytvorí hustejšie cestíčko. Pomocou lyžičky hádžeme (alebo prípadne cez haluškovač) do vriacej polievky. Necháme krátko povariť (cca 1-2 min.).
Na tanieroch môžeme ešte dochutiť a dozdobiť petržlenovou vňaťou.
Rýchla bryndzová polievka
Potrebujeme:
zemiaky
bryndza
polohrubá múka
vajce 1 ks
mletá rasca
soľ na dochutenie
Postup:
Do vody dáme variť nakrájané zemiaky spolu s rascou. Vodu solíme len jemne, bryndza bude slaná. Medzitým si pripravíme melenec – vajce zmiešame s múkou na tuhé cesto, z ktorého odštipkávame rukou malé guličky – trochu ich obalíme v múke, aby sa nepolepili. Keď sa zemiaky začnú variť, pridáme melenec a varíme asi 15-20 min. do mäkka. Pridáme bryndzu, necháme roztopiť a môžeme podávať.
Do polievky môžeme zavariť aj drobné cestoviny.
Jemná brokolicová polievka
Potrebujeme:
6 ks šampiňónov
200-250 g smotanového syra alebo taveného
200 g brokolice – rozdelenej na ružičky
1 mrkvu
1 cibuľu
2 menšie zemiaky
olej
Postup:
Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a orestujeme na troche rastlinného oleja dozlatista. K cibuli pridáme nakrájané šampiňóny a strúhanú mrkvu. Nakoniec pridáme na kocky pokrájané zemiaky a všetko spolu chvíľu restujeme.
Zeleninu zalejeme vodou (ideálne vývarom) a keď tekutina zovrie, pridáme brokolicu (môžeme použiť aj mrazenú brokolicu). Ochutíme soľou, korením a varíme približne 10 minút.
Nakoniec do polievky vmiešame syr a keď sa celkom rozpustí, polievka je hotová.
Hrachová polievka s krupicovými knedličkami

Potrebujeme:
350 g sterilizovaného hrachu alebo mrazeného a uvareného
2 ks mrkvy
2-3 ks zemiak
1 zväzok petržlenovej vňate
1 lyžicu oleja
Na knedličky:
2 vajcia
1 lyžičku soli
100 g krupice
Postup:
Mrkvu aj zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Orestujeme na oleji a následne zalejeme dostatočným množstvom vody, tak, aby bola zelenina zaliata.
Keď zelenina zmäkne, prilejeme šťavu zo sterilizovaného hrášku, prilejeme ďalšiu vodu – podľa toho, akú hustú chceme polievku mať.
Z rozšľahaných vajec, soli a krupice vymiešame cesto a to potom dávkujeme lyžicou do polievky. Necháme prevariť a keď knedličky vyplávajú na hladinu, odstavíme, posypeme vňaťou a môžeme podávať.
Syrová polievka s mrveničkou
Potrebujeme:
6-7 zemiakov
1,3 l vody
Soľ
1 l mlieka
150 g smotanového syra alebo taveného
Na mrveničku:
1 vajce, hrubá múka a soľ
Postup:
Zemiaky osolíme a dáme variť. Hrubú múku,vajce a soľ vypracujeme na cesto a natrháme, alebo nastrúhame si ich na mrveničku – prisypte si k nim trošku múky, aby sa nelepili na seba a sem -tam ich prehrňte rukou. Keď sú zemiaky uvarené do mäkka, prisypeme mrveničku a povaríme asi 5 minút. Potom prilejeme mlieko a necháme prevariť. Úplne nakoniec vmiešame syr, prevaríme,aby sa syr pekne rozpustil a môžeme podávať.
Mliečna polievka
potrebujeme:
1/2 liter mlieko
1/2 liter voda
1/2 ks vajce
60 g krupicová múka
podľa chuti soľ
Postup:
Mlieko s vodou osolíme a necháme zovrieť. Z múky a vajca urobíme tuhé cesto, ktoré postrúhame a zavaríme do polievky. Podľa chuti osolíme a môžme pridať aj cukor.
Bonus: Starodávna polievka proti hnačke u detí
Táto polievka bola známa už pred mnohými rokmi, keď rodičia nemali inú možnosť, ako pomôcť deťom s hnačkou. Dnes je hnačka takmer banálny problém, no v minulosti mohla mať až smrteľné následky v podobne úplnej dehydratácie organizmu. Túto polievku mám odskúšanú na všetkým troch deťoch, ja som ju dávala drobcom asi od 4 mesiacov. Pokojne môžete dať aj do fľašky. Mám to odobrené aj od pani doktorky, s ktorou som sa o účinkoch poradila, ak máte obavy, poraďte sa aj vy. Počas dňa podávame 3x, kým sa problémy celkom nestratia.
Potrebujeme:
500g mrkvy
1 l vody
Postup:
Mrkvu očistíme a varíme v 1 litri vody. Keď je mrkva uvarená,vodu zlejeme – hlavne pri kupovanej mrkve sa to odporúča, môže obsahovať veľa dusičnanov. Potom mrkvu rozmixujeme a pridáme toľko vody, aby sme získali 1 liter polievky. Spotrebujeme do 24 hodín a skladujeme v chladničke.
Prečo to funguje? Pri varení mrkvy sa vytvárajú látky, ktoré na seba viažu baktérie, spôsobujúce hnačku. Vyplavia ich z tela skôr, ako sa zvyknú rozšíriť.