Smotanová roláda „snehulienka“
Vynikajúca syrová roláda, ktorá sa skvele hodí ako chuťovka na slávnostný stôl ale určite poteší aj ako chutná večera. Navyše, môžete ju vyzdobiť pomocou byliniek a zeleniny tak, že sa stane aj
Potrebujeme:
130 g + 60 g majonézy (môžeme nahradiť kyslou smotanou)
4 vajcia
180 g taveného syra
1 strúčik cesnaku
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Soľ a korenie podľa chuti
Mrkva a kôpor na ozdobu
Postup:
Vajcia zmiešame so soľou, korením a majonézou (130 g). Z kôpru a mrkvy môžeme vytvoriť kvetinové ozdoby, ktoré položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a opatrene na ne nalejeme cesto. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 10 minút – kým cesto nezíska na povrchu zlatistý nádych.
Syr uložíme na 20 minút do mrazničky a potom nastrúhame. Pridáme nasekaný cesnak, kôpor a majonézu – dôkladne premiešame.
Keď je cesto upečené, vyberieme ho z rúry a opatrne odstránime papier tak, aby sme neporušili cesto (ide to ťažšie, no s trochou trpezlivosti sa vám určite podarí).
Na cesto navrstvíme náplň a opatrne zrolujeme pomocou fólie. Roládu necháme zabalenú vo fólií a uložíme na niekoľko hodín do chladničky.
Salámovo-syrová roláda
Potrebujeme:
500 g smotanového syra izbovej teploty
300 g suchej salámy nakrájanej na tenké plátky
1 zelenú papriku nakrájanú na tenké plátky
Postup:
Na pracovnú dosku rozprestrieme potravinovú fóliu, položíme na ňu syr a prikryjeme ho ďalším kusom fólie. Valčekom rozvaľkáme syr na obdĺžnik s hrúbkou cca 1 centimeter.
Z vrchu odstránime fóliu a na syr ukladáme plátky salámy. Potom syr pokrytý salámou opäť prikryjeme fóliou a opatrne otočíme.
Potom z vrchnej časti opäť odstránime fóliu a na syrovú vrstvu nanesieme plátky zelenej papriky. Roládu opatrene zrolujeme tak, aby držala čo najpevnejšie.
Roládu servírujeme nakrájanú na kolieska. Pri krájaní použite ostrý nôž.
Kompletný fotopostup prípravy salámovo-syrovej rolády nájdete TU.
Špenátovo-lososová roláda
Ak hľadáte nápad na originálnu, chutnú a predovšetkým rýchlu večeru pre celú rodinu, táto slaná roláda bude pre vás tým pravých orechovým. Zvládnete ju už za pár minút! :-)
Potrebujeme:
125 g čerstvého (príp. mrazeného špenátu)
4 vajcia
250 g údeného lososa (prípadne kvalitnej šunky)
50 g strúhaného syra
200 g smotanového syra s bylinkami
50 g najemno strúhaného parmezánu
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Špenát umyjeme a nakrájame nadrobno.
Vo väčšej miske vyšľaháme vajcia do peny. Potom pridáme špenát, syr a dochutíme soľou a korením.
Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vyložíme papierom a posypeme strúhaným parmezánom. Na parmezán potom nalejeme cesto. Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov 10 minút.
Upečenú cesto vyberieme z rúry a pretočíme tak, aby bola papier na pečenie na vrchu cesta. Potom ho opatrne odstránime.
Cesto preložíme na potravinársku fóliu a rozotrieme naň syr a uložíme plátky lososa. Môžeme pridať ďalšie ľubovolné koreniny a skvelou voľbou je pokvapkať lososa trochou čerstvej citrónovej šťavy.
Roládu opatrne zrolujeme do fólie a vložíme stuhnúť do chladničky.
Servírujeme nakrájanú na kolieska.
Zemiaková roláda plnená šunkou a syrom
Potrebujeme:
500 g zemiakov
200 g hladkej múky
1 vajce
30 g masla
Soľ a korenie podľa chuti
Na náplň:
Plátky šunky
Strúhaný syr
Postup:
Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. Uvaríme v slanej vode domäkka. Uvarené zemiaky scedíme a roztlačíme ako klasickú kašu. Pridáme maslo, múku, maslo a vypracujeme hladké cesto. Podľa chuti ho môžeme dochutiť soľou a korením.
Veľkonočná vajíčkovo-zeleninová rolka
Vynikajúce pohostenie na veľkonočný stôl. Pripravte pre vašich hostí skvelé, farebné pohostenie.
Potrebujeme:
200 g mrazeného alebo sterilizovaného hrášku
200 g mrazenej alebo sterilizovanej mrkve
350 g zemiakov
100 g jabĺk
5 vajec
Citrónovú šťavu
Soľ a korenie
6 lyžíc kyslej smotany
6 lyžíc majonézy
1 lyžicu horčice
200 ml zeleninového vývaru
20 g želatíny v prášku
Postup:
Zemiaky nakrájame na menšie kúsky a uvaríme v slanej vode. Ak pracujeme s mrazeným hráškom a mrkvou aj tie uvaríme. Ak používame sterilizované, scedíme ich zo šťavy.
Hrášok, mrkvu aj uvarené zemiaky zmiešame v miske a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme jablká nakrájané na malé kocky – môžeme pridať aj krájanú sterilizovanú kápiu. Pridáme smotanu, majonézu, horčicu a všetko dôkladne premiešame. Podľa chuti pridáme soľ a korenie.
Vajcia uvaríme natvrdo.
Želatínu pripravíme v zeleninovom vývare (necháme napučať a potom zahrievaním rozpustíme) a potom pomaly vmiešame do ostatných ingrediencií.
Pripravíme si podlhovastú formu na pečenie – srnčí chrbát, ktorú vyložíme potravinárskou fóliou. Na dno formy navrstvíme želatínovo-zeleninovú zmes a na ňu uložíme vajcia. Pokryjeme zvyšnou zmesou, uhladíme a vložíme do chladničky stuhnúť.
Rolku podávame nakrájanú na pásiky.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)