Ten recept si pýtala aj svokra, chutia výborne.
Potrebujeme:
- 1 hrnček vody
- 1 polievková lyžica kr. cukor
- 30 g čerstvého droždia
- Štipka soli
- 1/2 šálky slnečnicový olej
- 3 šálky hl. múky
- Džem
Postup:
V teplej vode rozpustite droždie, pridajte cukor. Múku a štipku soli nasypte do samostatnej nádoby. Postupne pridávajte do múky droždie, rastlinný olej a vymieste cesto. Pre istotu môžete cesto nechať 30 minút na teplom mieste, nie je to však potrebné – s cestom pracujem hneď.
Cesto rozdelíme na 3 časti. Z každej časti vyvaľkáme kruh asi 5 mm hrubý. Každý kruh rozrežte na 8 rovnakých častí (trojuholníky). Cesto sa nelepí na ruky, dobre sa s ním pracuje!
Na širšiu časť trojuholníka dajte 1 lyžičku náplne. Zrolujte.
Dajte rožky na plech potretý rastlinným olejom, alebo vystlaný papierom a dajte do rúry na teplotu 180 ° C po dobu 20 minút (pečte až do zlatista).
Pripravené rožky poprášime práškovým cukrom a môžeme si pochutnávať.