Tešíte na sviatky? My sa už nevieme dočkať a kedže vieme, že sviatky jari sa spájajú aj s dobrým jedlom a časom stráveným s rodinou, prinášame vám 15 skvelých nápadov, ako vaše návštevy pohostiť rýchlo a veľmi chutne! :-)
5-minútové šunkové rolky
Potrebujeme:
500 g šunky nakrájanej na hrubšie plátky
150 g strúhaného syra
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
4 menšie vajcia uvarené natvrdo
2-3 strúčiky cesnaku
100g majonézy
Postup:
Uvarené vajíčka nakrájame nadrobno, prípadne nastrúhame na strúhadle.
Pridáme majonézu, syr, pretlačený cesnak a celú zmes dôkladne premiešame.
Náplň navrstvíme na šunkové kolieska a zrolujeme.
Podávam s čerstvým pečivom.
Plnená paprika na studeno
Jedná sa o veľmi chutné a rýchle jedlo, ktoré navyše aj skvele vyzerá. Vyskúšajte plnenú papriku so syrovo-vaječnou zmesou a šunkou.
Potrebujeme:
250 g masla
200 g smotanového syra, jemného tvarohu (prípadne syrokrému)
250 g šunky nakrájanej nadrobno
4 uvarené vajcia
1 lyžicu horčice
Soľ, čierne mleté korenie
12 – 15 ks papriky – podľa veľkosti papriky
Postup:
Zmäknuté maslo v mixéri zmiešame so syrom a horčicou.
Pridáme nakrájanú šunku, postrúhané uvarené vajcia, soľ a korenie.
Do tejto zmesi pridámeja 2-3 papriky nakrájané na malé kocky.
Zvyšné papriky očistíme a odstránime vnútro s jadierkami.
Do vnútra navrstvíme náplň a vložíme do chladničky na niekoľko hodín vychladiť.
Servírujeme ako studenú misu nakrájané na kolieska.
Plnené vaječné jednodnohubky
Potrebujeme:
12 vajec
1/3 šálky majonézy
Zväzok jarnej cibuľky nadrobno nakrájanej
2 lyžice horčice
Soľ
Čierne mleté korenie
Na oči a zobáčiky:
Celé čierne korenie
Mrkvu
Postup:
Vajcia vložíme do vody, preložíme na plameň a zohrievame. Keď sa voda začne variť, zložíme z plameňa a necháme prikryté pokrievkou stáť 15 minút.
Vajcia vyberieme z vody, ochladíme pod studenou vodou a olúpeme.
Potom odkrojíme vrchnú časť vajjec a lyžičkou vyberieme žĺtok. Spodnú časť vajíčok zarovnáme tak, aby pevne stáli.
Žĺtky rozmačkáme vidličou a zmiešame s horčicou, majonézou, soľou a korením.
Zmes navrstvíme do cukrárenského vrecka a naplníme dovnútra vajec.
Prikryjeme vrchnou časťou a pomocou mrkve a korenia vytvoríme oči a zobáčiky.
Podľa chuti môžeme vytvárať akékoľvek náplne podľa fantázie – s chrenom, jogurtom a rôznymi koreninami.
Bleskové muffiny z toastového chlebíka
Potrebujeme:
Plátky toastového chleba
Niečo na vykrajovanie (pohár, vykrajovátko alebo prelchovku
Formu na muffiny vymastenú maslom
Prísady na oblohu:
Vajíčka
Šunku
Strúhaný syr
Smotanu, kečup, koreniny
Postup:
Z toastového chleba vykrojíme kruhy (zvyšok môžeme použiť do plnky alebo na prípravu knedle).
Pomocou valčeka rozvaľkáme vykrojené kúsky natenko a vložíme do otvorov vo forme.
Naplníme náplňou podľa chuti – napríklad rozšľahané vajíčka so šunkou a syrom alebo čokoľvek, čo nájdete v chladničke.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180 stupňov približne 15 minút (prípade podľa toho, aby boli okraje opečené dochrumkava a vajce v náplni nestuhne).
Rýchly šunkovo-syrový šalát
Potrebujeme:
400 g šunky
4 čerstvé uhory
180 g syra
3 vajcia uvarené natvrdo
1 strúčik cesnaku
Soľ
Majonéza
Potrebujeme:
Šunku a uhorky nakrájame na štvorčeky. Vajcia a syr nastrúhame na strúhadle. Všetky ingrediencie zmiešame v miske s pretlačeným cesnakom, soľou a majonézou.
Podávame s čerstvým pečivom.
Salámová roláda
Potrebujeme:
500 g smotanového syra izbovej teploty
300 g suchej salámy nakrájanej na tenké plátky
1 zelenú papriku nakrájanú na tenké plátky
Postup:
Na pracovnú dosku rozprestrieme potravinovú fóliu, položíme na ňu syr a prikryjeme ho ďalším kusom fólie. Valčekom rozvaľkáme syr na obdĺžnik s hrúbkou cca 1 centimeter.
Z vrchu odstránime fóliu a na syr ukladáme plátky salámy. Potom syr pokrytý salámou opäť prikryjeme fóliou a opatrne otočíme.
Potom z vrchnej časti opäť odstránime fóliu a na syrovú vrstvu nanesieme plátky zelenej papriky.
Roládu opatrene zrolujeme tak, aby držala čo najpevnejšie.
Roládu servírujeme nakrájanú na kolieska. Pri krájaní použite ostrý nôž.
Plnené rolky zo starých rožkov
Potrebujeme:
4 staršie rožky
150 g údeného syra
100 g šunky
60 g masla
2 vajcia uvarené natvrdo
1 zelenú papriku
1 červenú papriku
½ lyžičky soli
Štipku čierneho korenia
Postup:
Rožky rozdelíme na polovicu a konce odrežeme.
Rukoväťou varechy vyberieme vnútro, čím získame priestor na plnenie rožkov.
Syr nastrúhame a preložíme do misky (2-3 lyžice odložíme bokom na posypanie). Šunku nakrájame nadrobno, vajcia uvaríme a nastrúhame. Papriky nakrájame nadrobno a všetko spolu zmiešame v miske. Nakoniec pridáme rozpustené maslo, soľ a koreniny.
Náplň pomocou lyžičky navrstvíme do vnútra rožkov.
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme syrom.
Pečieme pri teplote 180 stupňov, kým vrch rožtekov nie je chrumkavý.
Farebné želé kraslice
Potrebujeme:
10 škrupín z vajíčok – umytých a vysušených
2 šálky hovädzieho vývaru
20 g želatíny v prášku
1 červenú papriku
1 šálku sterilizovanej kukurice – scedenej z nálevu
300 g šunky nakrájanej nadrobno
Niekoľko vetvičiek kôpru alebo iných byliniek
Postup:
Na tupej strane každého vajíčka je potrebné vytvoriť otvor s priemerom 1,5 – 2 cm, ktorým budeme vajcia plniť. Potom vajcia vložíme do obalu, aby pevne stáli.
Želatínu necháme napučať vo vývare. Potom zahrievaním rozpustíme na plameni (nevaríme).
Do vajec vložíme náplň zo šunky, kukurice, papriky a vetvičiek kôpru. Zalejeme želatínou a vložíme do chladničky stuhnúť.
Vajíčkový šalát hotový za 15 minút!
Potrebujeme:
4 vajcia
2 lyžice majonézy
1-2 lyžičky horčice
1 lyžičku nasekanej petržlenovej vňate
1 lyžičku nasekaného kôpru
Soľ a čierne korenie
Citrónovú kôru
Postup:
Vajíčka uvaríme natvrdo a necháme v škrupinke celkom vychladnúť. Potom olúpeme a nakrájame na kocky. V miske zmiešame majonézu s horčicou, citrónovou kôrou, bylinkami a dochutíme soľou a ľubovolnými koreninami. Premiešame s vajíčkami a podávame studené.
Syrová roláda
Vynikajúce pohostenie pre vašich hostí, alebo jednoducho chutná slaná pochúťka zo syra a fantastickej náplne.
Potrebujeme:
12 plátkov taveného syra
100 g najemno strúhaného syra
100 g jemného tvarohu
100 g masla
9 plátkov šunky
5 vajec
1 lyžičku horčice
Soľ, čierne mleté korenie
Najemno nasekanú petržlenovú vňať
Postup:
Plech na pečenie vystelieme papierom a uložíme naň plátky syra tak, aby sa trochu prekrývali. Posypeme syrom a vložíme na 2 minúty do horúcej rúry – aby sa syr spojil.
Vajcia uvaríme natvrdo, necháme vychladnúť, ošúpeme a oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky nastrúhame najemno a zmiešame so soľou, korením, nasekanou petržlenovou vňaťou a tvarohom. Zo žĺtkov, masla a horčice vytvoríme hladkú pomazánku.
Na vychladenú syrovú vrstvu navrstvíme bielkovo-tvarohovú zmes, uložíme na ňu plátky šunky a nakoniec potrieme žĺtkovou pomazánkou.
Roládu pevne zrolujeme a vložíme do chladničky vychladnúť.
5-minútová šunková nátierka
Potrebujeme:
270 g šunky
15 g jarnej cibuľky – zelenú časť
15 g zeleru
35 g nakladaných uhoriek
50 ml nálevu z nakladaných uhoriek
95 g majonézy
2 lyžičky horčice
Postup:
Uhorky, cibuľku aj zeler nakrájame. Rovnako nakrájame aj šunku a všetky prísady vložíme do kuchynského robota. Rozmixujeme najemo (alebo na konzistenciu, ktorá nám vyhovuje).
Podávame s pečivom alebo s rýchlymi slanými koláčikmi z lístkového cesta.
Muffiny zo staršieho chlebíka
Potrebujeme:
5 krajcov starého chlebíka
4 vajcia
2 strúčiky cesnkau
2 šálky kyslej smotany
250 g mozzarelly
Soľ a čierne korenie
Postup:
Chlebík nakrájame na malé kúsky. V miske zmiešame 4 vajcia, smotanu, pretlačený cesnak a nastrúhanú mozzarellu. Ochutíme soľou, korením a pridáme kúsky chleba.
Formu na muffiny vymastíme maslom a chlebovo-vajíčkovú zmes navrstvíme do otvorov.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15 minút.
Chutné rajčinové jednohubky
Potrebujeme:
1 plechovku tuniaka (môžeme použiť aj iné ryby podľa chuti)
1 menšiu strúhanú mrkvu
1 menšie kyslé jablko
1-2 polievkové lyžice najemno nasekanej cibuľky
1 lyžicu zelenej cibuľky nasekanej najemno (príp. kôpru)
Soľ a korenie podľa chuti
Kyslú smotanu (príp. domácu majonézu)
3 väčšie paradajky
Postup:
Jablko ošúpeme, nastrúhame najemno a v miske zmiešame s mrkvou, cibuľkou, zelenou cibuľkou, smotanou a tuniakom. Dochutíme soľou, korení a premiešame.
Paradajky nakrájame na hrubšie plátky, preložíme na plytký tanier alebo misu a na každý kúsok navrstvíme pomazánku.
Podávame ako chutný predkrm alebo chuťovku.
Plnené rolky z toastového chlebíka
Potrebujem:
6 ks toastového chleba
6 plátkov toastového syra
2 vajcia
1 šálku ovsených vločiek
Soľ
Rastlinný olej
Postup:
Z chleba odstránime okrajme a striedku rozvaľkáme valčekom. Na chlieb uložíme plátok syra a zrolujeme. Potom rolky obalíme najskôr v rozšľahaných vajíčkach (môžeme ochutiť soľou) a potom v ovsených vločkách.
Rolky vyprážame na rastlinnom oleji zo všetkých strán dozlatista.
Plnené lieviky zo salámy
Jednoduché, sýte a chutné už na prvý pohľad. Potrebujete niekoľko plátkov suchej salámy nakrájanej na tenké pláty a rýchlu náplň. V miske zmiešajte nastrúhané uvarené vajce natvrdo, strúhanú mozzarellu (alebo iný syr), najemno nasekané bylinky a lyžicu majonézy či pomazánkového masla. Túto zmes naneste na kolieska salámy, ozdobte zelenou bylinkou (kúskom kôpru alebo petržlenovou vňaťou) a zatočte do tvaru kornútu. Potom stačí už len upevniť špáradlom a môžete podávať.
Falošné mini pizze z jedného zemiaku
Potrebujeme:
1 veľká nový zemiak
Kyslú smotanu
Strúhaný syr
1 strúčik cesnaku
Soľ a bazlaka
Ďalej môžete pridať čokoľvek, čo máte radi:
Paradajkovú omáčku, šunku, kukuricu….
Olivový olej
Postup:
Zemiak nakrájame na tenké plátky – netreba šúpať.
Plátky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pokvapkáme olivovým olejom. Osolíme a okoreníme.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 20 minút, alebo kým sú plátky dostatočne prepečené.
Zemiaky teraz obložíme ľubovoľnými prísadami a dáme ešte zapiecť do rúry na 5 minút. Výborná je verzia bez mäsa, len s kyslou smotanou zmiešanou s trochou strúhaného syra, cesnakom a bazalkou. Môžete však zvoliť aj klasickú pizza verziu – paradajková omáčka, syr, šunka a pizza korenie.
Krémová vajíčková nátierka
Potrebujeme:
5 vajec
200 g kyslej smotany
1 a 1/2 lyžice horčice
1 lyžičku soli
Korenie podľa chuti
1 ks stredne veľkej cibule (voliteľné)
Postup:
Vajcia uvaríme natvrdo a pretlačíme cez pretláčadlo na zemiaky (alebo nakrájame nadrobno), Kyslú smotanu zmiešame s horčicou, dochutíme soľou, korením, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a vajcia. Dôkladne premiešame. Podľa chuti môžeme pridať ďalšie prísady – napríklad zelenú cibuľku, kôpor či petržlenovú vňať.
Pomazánku vložíme do chladničky vychladiť na niekoľko hodín – ideálne na noc.
Podávame s čerstvým pečivom a zeleninou.