Buchty sú ako perinka a do druhého dňa nestvrdnú. Recept od pani Aničky.:-)
Potrebujeme:
250 ml mlieka
4 lyžice kryštálu
1 van. cukor
1 lyžička soli
2 žĺtky
1 vajce
70 g rozpusteného masla,
50 ml oleja, 300 g pol múky
250 g hl múky
3/4 kocky čerstvého droždia alebo 3 lyžičky sušeného
Postup:
Do vlažného mlieka dáme oba cukry, soľ, žĺtky, vajce, maslo a olej – ručným šľahačom (s hákmi na miesenie) premiešame, aby sa všetko spojilo. Potom dáte múky, nakoniec rozdrobíme droždie a miešame najlepšie 20 min. Ak nemáte robota, tak len vymiešajte a nechajte 15 min odpočinúť. Potom sa k miešanie vráťte a uvidíte, ako bude cesto nádherná hladké, samá bublinka. Nebude sa lepiť k stenám misy.
Nechajte kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem a potom vyklopte na pomúčenú dosku. Vopred si poriadne vymažte pekáčik bravčovou masťou. Cesto vyvaľkajte do hrúbky 1 cm a vykrajujte kolieska, na ne potom navrstvite náplň (lekvár, tvaroh – proste to, čo máte radi) a zabaľte. Nakoniec všetky buchtičky namočíme do oleja, nechajte odkvapkať a vkladajte do pekáča vedľa seba. Netlačte ich tesne k sebe, nechajte im tam medzierku, pretože ešte vykysnú. Dajte kysnúť aspoň na 30 min na teplé miesto (rúra na 50 °, alebo na slniečko). Nakysnuté potrite bielkami. Nastavte rúru na 170 ° a dajte piecť na cca 30 minút. Ak chcete, aby boli buchty chrumkavé, tak dajte piecť na najspodnejšej mriežke v rúre. Ihneď upečené vyklopte (na papier na pečenie), po vychladnutí pocukrujjte.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)