Patríte aj vy k fanúšikom tejto chutnej zeleniny? Ak áno, predstavujeme vám originálny a chutný recept na prípravu karfiolu. Zabudnite na klasickú vyprážanú alebo varenú verziu a pripravte pre seba a svojich najbližších lahodný korenený karfiol so syrom, pečený vcelku. Pečením celej hlávky vznikne na povrchu lahodná karamelizovaná kôra, ktorá vás prekvapí lahodnou chuťou. A čo je na tom najlepšie? Recept je veľmi jednoduchý na prípravu, výsledok zasýti a pritom sa nemusíte obávať zbytočných kalórií. Môžete si ho preto vychutnať skutočne do sýtosti.
Čas prípravy: 5 minút
Čas pečenia: 35 – 40 minút
Počet porcií: 6
Potrebujeme:
Celý karfiol
Rastlinný olej
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 a 1/2 šálky bieleho gréckeho jogurtu
1 citrón (budeme potrebovať šťavu aj kôru)
1 lyžicu drvenej racse
1 lyžicu sušeného cesnaku
1 lyžičku kari korenia
1 lyžičku soli
½ lyžičku čierneho mletého korenia
Podľa chuti: chilly
¼ šálky nastúhaného parmezánu (alebo iného syra podľa chuti)
Postup:
Rúru nastavíme na 200 ° C. Menší plech na pečenie alebo zapekaciu misu vymastíme rastlinným olejom a odložíme bokom.
Z karfiolu odstránime všetky zelené listy, rovnako aj tvrdú stopku. V miske spolu zmiešame jogurt s citrónovou šťavou a kôrou, rascou, sušeným cesnak, kari korením, soľou a čiernym korením. Pre milovníkov pikantého jedla pridáme štipku chilly.
Pomocou štetca alebo rúk potrieme vytvorenou marinádou celú hlavičku karfiolu (zvyšnú marinádu môžeme odložiť do chladničky a použiť na prípravu rýb či mäsa).
Karfiol uložíme na pripravený plech a pečieme asi 30-40 minút, kým povrch nie je upečený.
Pred podávaním necháme karfiol asi 10 minút vychladiť. Servírujeme posypaný syrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: gourmetfood