Toto je perfektný tip na pohostenie pre návštevy. Namiesto šalátov a obložených chlebíčkov skúste tieto atraktívne a veľmi chutné guľôčky rôznych chutí.
Na základný recept
Potrebujeme:
500 g plnotučný tvaroh
100 g maslo
200 g syr Gorgonzola
Na obalenie:
1 hrsť nasekaná pažítka, semienka, kokos, mleté orechy, červené repa
Postup:
V miske zmiešame plnotučný tvaroh, maslo a gorgonzolu. Zmes poriadne rozpučíme vidličkou, aby mala čo najhladšiu konzistenciou.
Mokrými prstami tvarujeme zo zmesi guľky, ktoré obaľujeme v nasekanej pažítke. Uložíme ich do košíčkov a vložíme stuhnúť do chladničky.
TIP: Guľky môžeme obaliť v sezamových semienkach, v čili lupienkoch, petržlenovej vňati alebo mletej paprike.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Guličky mnohých chutí
Potrebujeme:
- 150 g sleďa alebo tuniaka z konzervy
- 2 uvarené zemiaky
- 2 vajcia uvarené natvrdo
- 0,5 cibule nakrájanej nadrobno
- 2 polievkové lyžice majonézy
- soľ na chuť
- čierne korenie na chuť
- 1 zväzok kôpor
Postup:
- Zemiaky zmiešame so zemiakmi a vajíčkami.
- Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu
- Zmiešajte všetky prísady, pridajte soľ a korenie podľa vkusu, majonézou a vytvorte guľôčky z výslednej hmoty.
- Obaľte guľky v nasekanom kôpre, aby úplne pokrýval ich povrch.
Pre druhý typ loptičky budete potrebovať
Kuracie guľôčky
- 150 g vareného kuracieho mäsa nakrájaného nadrobno
- 150 g šampiňónov z konzervy nakrájaných nadrobno
- 1 čerstvá uhorka
- 1-2 lyžíc majonézy
- 2 strúčik cesnak
- soľ podľa chuti
- čierne korenie na chuť
- 70 g nadrobno nakrájaných vlašských orechov
príprava
- Kuracie mäso zmiešame s hubami (ak chcete ešte lepšiu chuť použite čerstvé huby a orestujte ich na cibuľke).
- Na hrubom strúhadle nastrúhajte uhorku a vytlačte z nej šťavu, pridajte pretlačený cesnak a majonézu – premiešame.
- Zmiešame všetky prísady, pridáme soľ, korenie podľa vkusu a podľa potreby aj majonézu (aby sa dali zo zmesi dobre tvarovať guľky). Všetko dobre premiešame a tvarujeme guľôčky výslednej hmoty.
- Guľôčky obalíme v nasekaných orechoch.
Do guličiek môžete pridať strúhanú červenú repu, rôzne bylinky, tvaroh, koreniny a mnohé ďalšie prísady.