Výborné tipy na lacnú večeru, dezerty, alebo výborné pohostenie pre návštevy. Základnou prísadou je obyčajný toastový chleba. Neverili by ste, aké perfektné recepty z neho môžete mať!
Jablková štrúdľa z toastového chleba
Takto sme to nazvali preto, rpetože to naozaj chutí ako štrúdľa. Robím to pre deti na olovrant, alebo na raňajky. Má to u nás úspech aj ako rýchly dezertík.
Potrebujeme:
1 balenie svetlého toastového chleba
Maslo
6-7 jabĺk
Cukor
Škorica, alebo škoricový cukor
Hrozienka namočené v rume
Mleté orechy
Postup:
Toastové chleby potrieme zmäknutým maslom, posypeme strúhanými, alebo natenko nakrájanými kjablkami jablkami, cukrom, škoricou, hrozienkami a orechmi. 2 plátky toastového chleba spojíme vždy dohromady a dáme zapiecť do hriankovače vymasteného maslom. Hotovo. Podávame poprášené obyčajným práškovým cukrom.
zdroj: Andrea Š. Mimibazar
Ďalšie perfektné recepty z toastového chleba
Harmonika z toastového chleba
Potrebujeme:
Toastový chlieb
Alobal
Ľubovolné prísady – šunka, syr, slaninka, klobása….
1 pohár mlieka a 1 vajce na preliatie
Postup:
Na plát alobalu uložíme chlieb a konce alobalu zahneme tak, aby sme vytvorili akúsi provizórnu misku. Do zárezov vložíme striedavo prísady, ktoré máme poruke.
Zalejeme rozmiešaným vajíčkom a mliekom, prikryjeme druhým plátom alobalu tak, aby nám vznikol bochník a vložíme do vyhriatej rúry na 15 minút (pri teplote 180 stupňov).
Slané košíky z toastového chleba
Potrebujeme:
Plátky toastového chleba
Niečo na vykrajovanie (pohár, vykrajovátko alebo prelchovku
Formu na muffiny vymastenú maslom
Prísady na oblohu:
Vajíčka
Šunku
Strúhaný syr
Smotanu, kečup, koreniny
Postup:
Z toastového chleba vykrojíme kruhy (zvyšok môžeme použiť do plnky alebo na prípravu knedle).
Pomocou valčeka rozvaľkáme vykrojené kúsky natenko a vložíme do otvorov vo forme.
Naplníme náplňou podľa chuti – napríklad rozšľahané vajíčka so šunkou a syrom alebo čokoľvek, čo nájdete v chladničke.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180 stupňov približne 15 minút (prípade podľa toho, aby boli okraje opečené dochrumkava a vajce v náplni nestuhne).
Výborné rolky z toastového chleba
Potrebujeme:
10 kúskov toastového chlebík
Šunku nakrájanú na pásiky
Salámu, údenú šunku alebo párky nakrájané na pásiky
Tvrdý syr nakrájaný na pásiky
Voliteľné: kápiu, vajcia nakrájané na pásiky, olivy…
Na obaľovanie:
2 rozšľahané vajcia
3 lyžice smotany
Strúhanku
Špáradlá
Postup:
Z toastového chlebíka môžeme odkrojiť kraje (môžeme aj ponechať) a rozvaľkáme pomocou valčeka natenko.
Na každý kúsok uložíme 2 pásiky šunky, 2 pásiky salámy, 2 pásiky syra a zrolujeme. Rolujeme pevne a chvíľku rolku pritlačíme, aby sa nerozvinula. Oba konce potom upevníme špáradlom.
Rolky obalíme v rozšľahaných vajciach spolu so smotanou a následne v strúhanke. Ak chceme chrumkavejšiu kôrku, môžeme obaľovanie zopakovať.
Vyprážame v rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista. Ďalšou možnosťou je rolky potrieť olejom alebo maslom a zapiecť v rúre dozlatista.
Pizza z toastového chlebíka
Potrebujeme:
Krajce staršieho chlebíka
100 g kyslej smotany alebo majonézy
1 vajce
1/3 šálky strúhaného syra
100 g polosuchej salámy
1 šálku mlieka
200 g mozzarely
Paradajkovú omáčku
Bazalku, oregano…
Olej
Postup:
Formu na pečenie vymastíme olejom a vyložíme krajcami chleba tak, aby na dne nebola medzera. Rozšľahané vajce zmiešame so smotanou, mliekom, strúhaným syrom, korením a soľou. Zmes nalejeme na chleba, pokvapkáme paradajkovou omáčkou a necháme 15 minút odstáť.
Potom uložíme plátky salámy a nakoniec aj strúhanú alebo na plátky nakrájanú mozzarellu. Môžeme posypať bazalkou alebo iným korením a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 220 stupňov približne 15-20 min.
Bleskové lasagne z toastového chleba
Potrebujeme:
1 bochník chleba nakrájaný na plátky (príp. 1 balenie toastového chleba)
250 ml sladkej smotany
1 cibuľu
3 strúčiky cesnaku
500 g mozzarelly nakrájanej na plátky
500 g šunky nakrájanej na plátky
200-250 g rajčinovú omáčku na cestoviny (príp. paradajkový pretlak)
Syr na posypanie
Postup:
Na troške oleja orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Potom pridáme paradajkovú omáčku. Keď hmota začne vrieť pridáme smotanu a dôkladne premiešame. Za stáleho miešanie necháme zovrieť a odstavíme.
Plech na pečenie potrieme troškou oleja alebo vymastíme maslom. Potom na dno poukladáme kúsky chleba, z ktorého sme odrezali kôrku a začíname vrstviť. Najskôr na chlieb navrstvíme paradajkovo-smotanovú omáčku, šunku, mozzarellu a následne opäť vrstvu chleba. Postup opakujeme, kým neminieme všetky ingrediencie.
Poslednú vrstvu našich lasagní tvorí strúhaný syr. Takto pripravené lasagne vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 220 stupňov, niekoľko minút, kým sa syr nerozpustí a povrch lasagní nezíska zlatistý nádych.
Slaný koláč z toastového chleba
Potrebujeme:
Toastový chlieb
3 kelímky kyslej smotany
300 g majonézy (ideálne domácej)
3 vajcia uvarené natvrdo
250 g šunky nakrájanej na prúžky
250 g strúhaného syra
10 ks menších zaváraných uhoriek
Postup:
V jednej miske zmiešame 100 g majonézy s 1 kelímkom smotany. Pridáme nakrájané vajíčka a 5 nakrájaných uhoriek.
V druhej miske zmiešame 100 g majonézy s 1 kelímkom smotany. Do zmesi vmiešame nakrájanú šunku.
V tretej miske zmiešame 100 g majonézy s 1 kelímkom smotany a ½ strúhaného syra. Do zmesi vmiešame aj zvyšné nakrájané uhorky.
Pripravíme si zapekaciu misu, ktorú vymastíme maslom. Na dno uložíme plátky toastového chlebíka a nanesieme prvú vrstvu – vaječno-majonézovo-smotanovú zmes z 1. misky.
Potom opäť naukladáme plátky toastového chleba a navrstvíme šunkovo-majonézovo-smotanovú zmes z 2. misky. Opäť navrstvíme chlieb a zvyšnú syrovo-majonézovo-smotanovú zmes z poslednej misky.
Posypeme zvyšným strúhaným syrom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 15 minút.
Poznámka: pred vložením do rúry odporúčame koláčik vložiť odstáť do chladničky, aby sa všetky chute prepojili.
Plnené rolky z toastového chlebíka
Potrebujem:
6 ks toastového chleba
6 plátkov toastového syra
2 vajcia
1 šálku ovsených vločiek
Soľ
Rastlinný olej
Postup:
Z chleba odstránime okrajme a striedku rozvaľkáme valčekom. Na chlieb uložíme plátok syra a zrolujeme. Potom rolky obalíme najskôr v rozšľahaných vajíčkach (môžeme ochutiť soľou) a potom v ovsených vločkách.
Rolky vyprážame na rastlinnom oleji zo všetkých strán dozlatista.
Dezert babnana split
Potrebujeme:
Toastový chlieb
Banány
Nutellu (ideálne domácu Nutellu bez umelých prísad)
Postup:
Dva toastové chleby natrieme z vnútornej strany Nutellou. Na jeden plátok chleba naukladáme kolieska banánov a prikryjeme druhým plátkom.
Toast vložíme do toastovača alebo pripravíme na panvici, na ktorej ho opečieme z oboch strán do chrumkava.
Fantastický zapečený chlebík v cesnakovej zmesi
Potrebujeme:
Starší chlebík nakrájaný na krajce
200 ml sladkej smotany (môžeme použiť aj šľahačku, je to ešte chutnejšie)
2-3 strúčiky cesnaku
4 vajcia
Strúhaný syr, soľ, korenie, zelené bylinky (alebo iné prílohy podľa chuti)
Postup:
Chlebík uložíme na plech vymastený trochou masla. Smotanu dobre premiešame s vajíčkami a pretlačeným cesnakom a ostatnými prísadami. Jednoducho zalejeme, bohato posypeme strúhaným syrom, vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180-200 stupňov asi 20-25 minút.
Je to skutočne vynikajúce, ešte lepšie ako obyčajný chlebík vo vajíčku.