Fantastické šaláty, z ktorých si vyberie každý. Sú výborné, sýte a rýchlo pripravené!
Výborný šalát z krabích tyčiniek
Potrebujeme:
240 g krabích tyčiniek
380 g sterilizovanej kukurice
300 g čerstvých uhoriek
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
200 g čínskej kapusty
Na zálievku:
1 biely jogurt
1 lyžicu olivového oleja
1 lyžicu citrónovej šťavy
Hrsť byliniek podľa chuti (oregano, bazalka, provensalske korenie)
1 lyžičku morskej soli
Štipku čierneho mletého korenia
Postup:
Uhorky a čínsku kapustu nakrájame na menšie kúsky.
Krabie tyčinky naparíme (cca 5-10 minút) a nakrájame na kúsky. Kukuricu scedíme z nálevu.
Všetky ingrediencie zmiešame v miske a ochutíme soľou a korením.
Všetky ingrediencie na zálievku zmiešame a pridáme k zelenine a krabím tyčinkám.
Mrkvový šalát na chudnutie
Potrebujeme:
2 veľké póry
3 mrkva
2 jablká
3 lyžice olivového oleja
štipku soli
2 lyžice majonézy bez oleja – robím podľa tohoto receptu
2 lyžice prírodného jogurtu
1 lyžička medu alebo hnedého cukru
Postup:
Pór, mrkva a jablká umyjeme a očistíme. Pór nakrájame na kolieska a jablká s mrkvou nastrúhame na hrubom strúhadle.
Pór vložíme do misy, pridáme olivový olej, posypeme soľou, premiešame a necháme chvíľu odležať – pór krásne zmäkne.
Majonézu vymiešame s jogurtom a medom.
Pridajte mrkvu a jablká do nakrájaného póru, nalejte omáčku a dôkladne premiešajte. Uchovávajte v chladničke.
Fialový šalát plný zdravia
Vedeli ste, že červená repa je pre svoje výnimočné účinky na ľudské zdravie považovaná za malý zázrak?
Keď sa červená repa správne pripraví, je z nej navyše aj veľmi lahodný pokrm.
Tak je tomu aj v prípade tohto fialového šalátika, ktorý okrem skvelej chuti, prospeje aj vášmu zdraviu.
Určite stojí za vyskúšanie! :-)
Potrebujeme:
300 g varenej červenej repy
2 vajcia uvarené natvrdo
80 g strúhaného syra
3 lyžice kyslej smotany (alebo jogurt)
Štipku soli
Červenú papriku
Čierne mleté korenie
Voliteľné:
1 strúčik cesnaku
Drvené vlašské orechy
Zavárané uhorky
Zmes korenín podľa chuti
Postup:
Varenú repu nakrájame na malé kocky a preložíme do šalátovej misy.
Pridáme syr a vajcia nakrájané na kocky.
Ochutíme soľou, korením a paprikou, Nakoniec pridáme smotanu a dôkladne premiešame.
V takomto stave má šalát skôr neutrálnu chuť.
Výborne sa k nemu však hodia aj ďalšie ingrediencie.
Podávame ihneď a každú porciu môžeme ozdobiť strúhaným syrom, sterilizovaným hráškom, kukuricou a čerstvými bylinkami.
Výsledok tak bude hýriť krásnymi farbami.
Šalát „Dúha“
Svieži a ľahký šalátik s minimom kalórií a množstvom vitamínov.
Vynikajúca voľba na ľahký piatkovýobed, ktorý vám dodá množstvo množstvo energie a zároveň nezaťaží váš organizmus.
Tak poďme na je jeho prípravu, nech si môžete čoskoro užívať farebnú dúhu na tanieri. :-)
Potrebujeme:
300 g kuracích pŕs
500 g čínskej kapusty
2 ks červenej cibule
1 ks žltej papriky
1 ks červenej papriky
Na zálievku:
1 zväzok zelenej cibuľky
1-2 strúčiky cesnaku
2 lyžice kyslej smotany
1 lyžicu dijonskej horčice
Korenie podľa chuti (bazalka, oregano, …)
Postup:
Kuracie mäso uvaríme, necháme vychladnúť a nakrájame na malé kúsky.
Kapustu, papriku, cibuľu a 1/2 zelenej cibuľky nakrájame nadrobno a zmiešame s vychladnutým kuracím mäsom.
Pripravíme si zálievku.
Pretlačený cesnak zmiešame s horčicou, smotanou a zelenou cibuľkou.
Dochutíme soľou a korením.
Šalát s kuracím mäsom zalejeme omáčkou a môžeme podávať.
Kompletný fotopostup nájdete TU.
Ľahký šalát z čínskej kapusty
Potrebujeme:
1 menšiu čínsku kapustu
250 g cherry paradajok
50-60 g syra s nižším obsahom tuku
1 ks kuracích pŕs
2 krajce chleba (ideálne celozrnného)
Na zálievku:
3 lyžice gréckeho jogurtu
2 strúčiky cesnaku
1 lyžičku kôpru nasekaného nadrobno
1 lyžicu petržlenovej vňate nasekanej nadrobno
Soľ a korenie podľa chuti
Šťavu z citróna
Postup:
Kuracie mäso očistíme, umyjeme a na uvaríme, alebo nakrájame na menšie kúsky a orestujeme na olivovom oleji.
Čísnku kapustu nakrájame na pásiky a rajčiny pekrojíme na polovice a zmiešame s kapustou.
Z chlebíka odstránime kôrku a nakrájame na kúsky. Preložíme na plech vystlaný alobalom, pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme, kým povrch krutónov nie je zlatistý.
Pripravíme si zálievku – v miske zmiešame všetky ingrediencie a dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.
Kuracie mäso nakrájame na menšie kúsky, pridáme ku krájanej zelenine, posypeme syrom a prelejeme zálievkou.
Nakoniec posypeme krutónmi.
Mačingovej šalát na chudnutie
Potrebujeme:
2 ks uvarenej cvikly
2 väčšie mrkvy
2 strúčiky cesnaku
mrazený hrášok
soľ a čerstvé mleté korenie
olivový olej
citrónová šťava
cottage cheese /mozzarellu
Postup:
Cviklu nakrájame spolu s mrkvou na kúsky, ako vám to vyhovuje.
Hrášok umyjeme pod teplou vodou, aby sa nám rozmrazil.
Do panvice si dáme olivový olej a nakrájanú zeleninu.
Dusíme ju asi 10 minút, aby bola mrkva stále trochu chrumkavá, ale hrášok už uvarený (nie však rozvarený)!
Pridáme pretlačený cesnak, citrónovú šťavu a osolíme, okoreníme.
Šalát sa dá jesť studený aj teplý, cottage cheese, mozzarelu alebo nastrúhaný diétny syr pridávame až keď je na tanieri. Premiešame a môžeme podávať.
Perfektný obed: Ľahký kurací šalát s medovo-horčicovou zálievkou
Ľahká večera, ktorá vás zasýti a môžete si ho dopriať bez výčitiek svedomia.
Lahodné kuracie mäso, svieža zelenina a fantastická medovo-horčicová zálievka.
Jednoducho pochúťka, na ktorú sa budete tešiť už od rána!
Potrebujeme:
2 ks kuracích pŕs
1 plechovku konzervovanej kukurice
1 plechovku konzervovanej červenej fazule
1 zelenú papriku
2 paradajky
1 strednú cibuľu
1 strúčik cesnaku
Petržlen
Korenie na kurča
Zálievka:
1/3 lyžice olivového oleja
3 lyžice octu
3 lyžice horčice
2 lyžičky medu
2 strúčiky cesnaku
½ lyžičky tymiánu
Postup:
Kuracie mäso opláchneme a vysušíme utierkou. Nakrájame na kocky a posypeme korením. Vložíme do chladničky marinovať na cca 60 minút a potom ho osmažíme domäkka.
Kukuricu a červenú fazuľku scedíme z nálevu a necháme odkvapkať, vložíme do väčšej misky. Pridáme papriku a paradajky nakrájané na väčšie kocky, pričom prebytočnú šťavu z paradajok odstránime. Do misky pridáme cibuľu nakrájanú najemno, nasekaný petržlen a prelisovaný cesnak.
Do misky so zeleninou pridáme kuracie kúsky a premiešame.
Pripravíme si zálievku: Ocot, olej, horčicu, med, tymián a drvený cesnak zmiešame v miske a necháme cca 20 minút odpočívať. Nakoniec zeleninovo-kurací šalát zalejeme zálievkou, poriadne premiešame a môžeme servírovať!
Kompletný recept s fotopostupom nájdete TU.
Ľahký šalát s balkánksym syrom
Potrebujeme:
150 g balkánskeho syra
1/2 červenej cibule
2 čerstvé uhorky
2 paradajky
50 g čiernych olív bez kôstky
Niekoľko listov čerstvého šalátu
½ lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
2 lyžičky čerstvého kôpru nasekaného nadrobno (voliteľné)
1-2 lyžice olivového oleja
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
Syr nakrájame na kocky.
Zeleninu umyjeme, uhorky nakrájame na tenké kolieska a paradajku na mesiačiky (ak pracujeme so cherry paradajkami, stačí ich prekrojiť na polovicu).
Cibuľu nakrájame na kolieska.
Šalát natháme rukami na menšie kúsky, preložíme na tanier a pridáme ostatnú zeleninu a olivy scené z nálevu. Pokvapkáme olivovým olejom, citrónovou šťavou a posypeme kôprom.
Podľa chuti pridáme soľ a korenie (kedže je syr dostatočne slaný, nie je treba pridávať veľké množstvo soli).
Kapustový šalát s jogurtovo-horčicovou zálievkou
Potrebujeme:
1 hlávku kapusty (menšiu) (môžete dať pol na pol s červenou kapustou)
3 ks mkrvy
1 väčšiu červenú cibuľu
3 lyžice citrónovej šťavy
1 lyžičku majonézy
1 lyžičku medu
Biely jogurt – ja niekedy miniem pol téglika, inokedy celý, uvidíte sami, aký krémový chcete šalátik mať
Soľ, mletú rascu
Postup:
Zeleninu očistíme a nakrájame natenko – zvlášť cibuľku nakrájajte na čo najtenšie plátky. Nechajte 15 minút odležať a potom pokvapkajte citrónovou šťavou. Zmiešajte jogurt s majonézou, horčicou, medom, soľou a koreninami. Necháme aspoň na 30 minút odležať v chladničke a môžeme podávať. Šalát počas prípravy ochutnávame, dolaďte si hot ak, aby vám ulahodil. :-)
Nemecký uhorkový šalát
Potrebujeme:
1 väčšiu šalátovú uhorku
1 veľkú rajčinu
½ cibule
Na zálievku:
½ šálky bieleho jogurt (obsah tuku okolo 3%)
½ – ¾ lyžice najemno nasekenáho čerstvého kôpru
Citrónovú šťavu
Štipku soli a čierneho korenia
Kvapku medu (voliteľné)
Postup:
Uhorku ošúpeme a nakrájame na kolieska, rovnako nakrájame aj rajčinu a cibuľu. V miske zmiešame jogurt s kôprom, citrónovou šťavou, korením a soľou. Zálievku jednoducho zmiešame so zeleninou a necháme chvíľu odležať v chladničke. Môžeme doladiť kvapkou medu.