Výborný nápad, ako pripraviť francúzske zemiaky inak – ide aj o vynikajúci nápad na slávnostný stôl.
Potrebujeme:
8 kusov zemiakov
2 lyžice olivového oleja
2 kusy vajec
1 šálka sladkej smotany (môže byť aj kyslá)
1/2 šálky mlieka
1 lyžička muškátového orieška
20 plátkov šunky
2 šálky strúhaného syra
na chuť soľ a korenie
nasekanú petržlenovú vňať na ozdobu
Postup:
Predhrejeme rúru na 180 ° C.
Zemiaky na plátky s hrúbkou 5 mm.
Zemiaky uložíme na tácku, ochutíme soľou, korením a pokvapkáme olivovým olejom, pečieme po dobu 10 minút a občas sa otočte.
vajcia rozšľaháme so smotanou a mliekom, ochutíme muškátovým orieškom, soľou a korením.
Tortovú formu (dno vyložíme alobalom), položíme na plech. Na dno a po stranách uložíme plátky zemiakov, šunku, syr a vrstvíme, kým neminieme Pod poslednú vrstvu zemiakov nalejeme vaječnú zmes.
Pečieme asi 40 minút. Odstránime boky formy a pečiem ešte 10 minút, aby boli zemiaky zlatohnedé.
Nakrájame na a podávame nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)