Vynikajúci obedy z cestovín, ktoré pripravíte na jednej panvici alebo hrnci!
Špagety Carbonara z jedného hrnca
Potrebujeme:
300 g slaninky nakrájanej na kocky (v originál recepte je pancetta)
1 liter studenej vody
Soľ a korenie
500 gramov špagiet
3 vajcia
80 g strúhaného parmezánu
Postup:
Vo veľkej panvice dáme osmažiť slaninku dochrumkava, vyberieme z panvice a nalejeme do nej vodu, osolíme a okoreníme. Voda musí špagety pokrývať.
Pridáme špagety a necháme uvariť. Zatiaľ si vajcia rozmiešame so syrom. Keď špagety absorbujú vodu a budú uvarené, pridáme syrovú omáčku, slaninku, premiešame. Necháme variť ešte 1-2 minúty, dochutíme a hneď podávame.
Famózne krémové špagety s cuketou a šampiňónmi!
Potrebujeme:
jeden veľký balíček špagiet
1 veľké balenie čerstvých šampiňónov
2 väčšie cukety
2/3 hrnčeka hrášku
2 strúčiky cesnaku
2 vetvičky tymianu
soľ a korenie podľa chuti
parmezán
1/4 šálky smotany
Postup:
Najprv si pripravte jeden veľký hrniec so špagetami, šampiňónmi, nakrájanú cuketu, hrášok, prelisovaný cesnak a tymian.
Celú túto zmes potom zalejte 4 a 1/2 šálky vody a dochutte soľou a korením podľa Vašej chuti.
Počkajte, než sa voda začne variť a potom teplotu znížte na tú najmenšiu. Varenie zaberie cca 8 minút, skrátka dokiaľ nebudú špagety al dente. Nezabudnite všetko dôkladne premiešavať.
Nakoniec zmiešajte smotanu a postrúhaný parmezán. Výslednú zmes potom prilejte do hrnca so špagetami, zamiešajte a môžete podávať.
Rýchle cestoviny s mozzarellou, olivami a paradajkami
Obed tak trochu v talianskom štýle, s chuťou lahodnej mozzarelly, olív a paradajok. Doprajte si aj vy chutný pokrm, ktorý zvládnete za pár minút.
Potrebujeme:
350 g cestovín
250 g mozzarelly
50 g cherry paradajok
10 g čiernych olív
1 cibuľu
4 lyžice olivového oleja
Sušenú alebo čerstvú bazalku
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na plátky. Paradajky umyjeme a pokrájame na plátky, mozzarellu nakrájame na kocky. Olivy scedíme z nálevu a taktiež nakrájame na kúsky.
Cestoviny uvaríme v slanej vode podľa návodu na obale.
Cibuľu osmažíme na rozpálenom olivovom oleji, pridáme paradajky, olivy a nakoniec aj mozzarellu. Zmes dochutíme soľou a korením. Podľa chuti môžeme do omáčky pridať aj rajčinové pyré.
Uvarené cestoviny scedíme a zmiešame na panvici s omáčkou. Posypeme bazalkou a môžeme ihneď podávať.
Smotanové cestoviny
Potrebujeme:
400 g cestovín
sladká smotana 200 ml
vývar – cca 100 ml
cesnak – pár strúčikov (podľa chuti)
soľ, korenie
Olej
maslo
Syr nastrúhaný najemno
Voliteľné: šampiňóny z konzervy, šunka, petržlen alebo pažítku na ozdobu
Postup:
V hrnci si necháme zohriať olej a opečieme na ňom cca 30 sekúnd pokrájaný cesnak. Zalejeme smotanou, pridáme troškou vývaru, kúsok masla a cestoviny. V takto pripravenom základe omáčky necháme cestoviny uvariť domäkka.
Odstavíme z ohňa, pridáme postrúhaný syr, riadne premiešame a necháme rozpustiť. Môžeme primiešať aj nakrájanú šunku, šampiňóny z konzervy – je to na vás. Obed hotový.
Cestoviny s kapustou
Potrebujeme:
1 menšia hlávka bielej kapusty
200 g anglickej slaniny
1 lyžica masla
1 cibuľa
500 g kyslá smotana
1 téglik kyslej smotany
Postup:
Kapustu jemne nastrúhame, posolíme a necháme 10 minút vypotiť. Na panvici na masle necháme škvariť slaninu a najemno nakrájanú cibuľu.
Kapustu vytlačíme, prepláchneme a pridáme na panvicu. Dusíme cca 10 minút, než kapusta zmäkne. Obsah panvice zmiešame s cestovinami a primiešame kyslú smotanu (už nevaríme!). Dochutíme ľubolným korením.
Cestoviny s kuracím mäsom a špenátom!
Potrebujeme na 2 porcie:
- 125 g cestovín (napr. široké rezance)
- 150 g špenátu
- 200 g kuracieho mäsa
- 1 strúčika cesnaku
- 1 lyžica oleja
- 5 kusov sušených paradajok (príp. cherry paradajok)
- 1 čajová lyžička kari (práškové korenie)
- štipka kurkumy
- 80 ml smotany 30%
Postup:
Uvarte cestoviny al dente v osolenej vode (podľa pokynov na obale). Medzitým si špenát umyjeme a vysušíme. Nakrájajte kuracie prsia na kocky, ochuťte soľou, korením a polovicu strúhaného cesnaku.
Zahrejte olej na panvici, vložte do kuracieho mäsa a osmažte z každej strany dozlatista. Nakoniec pridajte nakrájané paradajky.
Potom pridajte zvyšok strúhaného cesnaku, kari prášok, kurkumu, špenát a smažte jednu minútu, kým špenát nezmäkne.
Pridajte smotanu, premiešajte a priveďte do varu. Ak je to potrebné, ochuťte soľou a korením. Vložte do panvice s omáčkou cestoviny, premiešajte a na chvíľu varte, aby omáčka zhustla. Môžete hneď servírovať.
Cestoviny s brokolicou (môžete dať aj zapiecť)
Potrebujeme:
300 g cestovín
1 téglik kyslej smotany
1/2 brokolice – rozdelenú na ružičky krátko uvarenú
150 g šunky
2 strúčiky cesnaku
soľ
korenie+soľ
Ja dávam aj jarnú cibuľku, môžete ale cesnak opražiť rovno na oleji, aj bez cibuľky. Koreniny tiež môžete použiť podľa fantázie.
Postup:
Dáme do vriacej a osolenej vody cestoviny a varíme asi 8 minút.
omáčka:
Na panvici rozohrejeme olej a pridáme nakrájanú jarnú cibuľku, cesnak a potom aj kúsky šunky. Pridáme aj kúsky predvarenej brokolice a podľa potreby podlejeme vodou z cestovín . chvíľku restujeme. Nakoniec zamiešame smotanu a podľa chuti aj trochu syra, ak chcete (nie je to nutné). Premiešame, ochutíme a pridáme cestoviny. To je všetko, podávame. Na tanieri ešte môžeme posypať syrom, celé to trvá asi 10 minút :-)
Rýchla omáčka s hubami
Potrebujeme:
200 g nakrájaných šampiňónov alebo iných húb
200 g šunky nakrájanej na kocky
1 menšiu cibuľku nakrájanú nadrobno (ja som použila červenú)
Soľ a korenie podľa chuti
Olej na opraženie šunky a cibuľky
Postup:
Na rastlinnom oleji opražíme cibuľku dozlatista. Potom pridáme šunku, šampiňóny a všetko spolu dusíme na miernom ohni približne 15 minút.
Nakoniec do zmesi pridáme kyslú smotanu, soľ a korenie podľa chuti. Necháme povariť približne dve minút.
Zmes potom navrstvíme na uvarené cestoviny.
Cestoviny so slaninou a hráškom
Potrebujeme:
250 gramov cestovín
150 gramov slaninky nakrájanej na kocky (alebo šunky, prípadne môžete celkom vynechať)
1 konzerva hrášku (stačí aj menšia)
2 polievkové lyžice masla (môžeme nahradiť olejom)
2 strúčiky cesnaku
1 polievková lyžica múky
200-250 millilitrov kyslej smotany (môže byť aj smotana na varenie)
trocha mlieka, podľa potreby
200 gramov syra (ideálne dva kusy)
Postup:
Cestoviny uvaríme v osolenej vode. Maslo roztopíme, pridáme slaninu a krátko opražíme. Potom pridáme pretlačený cesnak, po chvíľke múku, krátko opražíme a pridáme aj smotanu smotanou. Miešame, kým nebudeme mať hladkú omáčku. Necháme zovrieť, odstavíme z tepla, pridáme syr a miešame kým sa neroztopí. Podľa chuti ešte môžeme pridať soľ, korenie, bylinky. Premiešame spolu cestoviny, omáčku a hrášok a hotovo.
Minútková cuketová omáčka na špagety
Potrebujeme
Cestoviny podľa chuti alebo halušky uvarené podľa návodu
3 stredné cukety
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku
olivový olej
50 g strúhaného syra
1 bambino (alebo iný tavený syr v črievku)
Kyslú smotanu na zjemnenie (množstvo podľa chuti, dala som ¾ téglika, dá sa použiť aj sladká smotana, prípadne aj šľahačková)
Na ochutenie – zeleninový bujón bez glutamanu, prípadne soľ, bazalka, oregano)
Postup:
Cukety umyte a nastrúhame – ja som cuketu ošúpala, kedže som mala staršiu zeleninu, ale ak je čerstvá, šúpať netreba – omáčka bude zelenkavá.
Na olivovom oleji orestujte nakrájanú cibuľu, do sklovita, pridáme cuketu a restujeme, kým cuketa nezmäkne. Mladá cuekta pustí veľa šťavy, ak je šťavy málo, môžete pridať trochu vody, alebo vývaru.
Pridáme zeleninový bujón (bez glutamátu) a koreniny podľa chuti.
Ku koncu pridáme pridáme pretlačený strúčik cesnaku, syr a bambino – rozpustíme. Nakoniec vmiešame kyslú smotanu (alebo sladkú) a môžeme rozmixovať alebo nechať len tak. Do omáčky pridáme cestoviny, premiešame a môžeme pridať aj kúsky kuracej šunky, alebo kuracie mäsko. Ozdobíme petržlenovou vňaťou. Ide o veľmi univerzálny recept, môžete pridať aj viac druhov syra, maslo, alebo experimentovať s koreninami – veľmi dobre v omáčke chutí muškátový oriešok. Je to na vás, stačí ochutnávať a doladiť podľa svojej chute. My máme najradšej verziu s kyslou smotanou.
Cestoviny s kyslou smotanou
Potrebujeme:
500 g špagiet,
150 g šunky,
3 lyžice oleja,
3 strúčiky cesnaku,
200 g kyslej smotany,
200 g syra,
soľ,
mleté korenie,
štipka muškátového orecha.
Postup:
Špagety uvaríme v slanej vode podľa pokynov na obale. Scedíme, ale necháme si 100 ml vody z cestovín na omáčku. Kým sa cestoviny varia, na panvicu nalejeme 2 lyžice oleja a opražíme na ňom nakrájaný cesnak po dobu cca 1 minúty. Pridáme muškátový oriešok a vodu z cestovín v ktorej sme si rozmiešali smotanu (môžeme odobrať priamo počas varenia cestovín). Necháme prevariť, pridáme cestoviny, šunku nakrájanú nadrobno a premiešame. Posypeme syrom priamo na panvici a podávame.