Potrebujeme:
600 g krkovička bravčová bez kosti
soľ
3 – 4 strúčiky cesnaku
1 – 2 PL masť bravčová domáca
1 kus jablka
1 kg kapusta kyslá
2 – 3 PL cukor kryštálový
Rasca celá
2 ks cibuľa stredne veľká
100 – 150 ml šťava kapustová
Postup:
Krkovičku nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a potrieme pretlačeným cesnakom. Pokvapkáme olejom a dáme takto marinovať do chladničky – ideálne na noc, mäsko bude krásne jemné a krehké. Ak nemáte čas, môžete s mäsom pracovať hneď, ale takto je ešte lepšie.
Cibuľu nakrájame nadrobno a navrstvíme na spodok zapekacej misy (misu si vymastíme masťou). Na cibuľku uložíme kyslú kapustu, ktorú zmiešame s cukrom, nadrobno nakrájaným jablkom a podľa chuti ochutíme rascou. Kapustu si môžete aj nakrájať na drobnejšie, je to na vás. Na kapustovú zmes uložíme krkovičku (pred pečením je dobré vybrať ju z chladničky asi na 30 minút, aby mala izbovú teplotu). Podlejeme asi 100 kapustovej šťavy zmiešanej s 1 lyžicou masti. Prikryjeme pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi hodinu a potom odkryté ešte 20 minút, alebo kým krkovička nie je krásne zapečená aj zvrchu.