Môj dedo robil tie najlepšie fašírky na svete – či robíte fašírky, guľky z mletého mäsak, toto naozaj odporúčam – mám však aj starú fintu pre extra šťavnaté fašírky.
Nikdy nebudú vysušené a bez chuti – skúste a uvidíte sami.
Ešte dodávam, že vždy treba prísady pridávať podľa konzistencie, aby sa z hmoty dali tvarovať fašírky.
Ja dávam od oka, ale pomer surovín je približne takýto.
Potrebujeme:
500 g mletého mäsa – ja si meliem sama doma nie celkom najemno (ideálne je 1:1 bravčové a hovädzie mäso)
1 lyžica kremžskeh horčice
1 lyžica kyslej smtoany (nie kopcovitá)
Paradajkový pretlak (asi 1 lyžica)
1 surový zemiak alebo 1 uvarenú mrkvu – to zaručí, že fašírky ostanú nesmierne šťavnaté a nikdy sa nevysušia – ale nikdy nedávajte surovú mrkvu
1-2 vajcia (podľa veľkosti)
2 rožky namočené do kyslého mlieka
Soľ, korenie, rasca, majoránka
1 malá cibuľka nakrájaná nadrobúčko
1 strúčiky cesnaku pretlačený
Strúhanka na obaľovanie – domáca ideálne
Pálivá paprička alebo 1-2 strúčiky cesnaku – hodíme do masti na vyprážanie
Postup:
Rožky namočíme do mlieka.
Potom vymačkáme a pridáme k mäsku.
Primiešame aj ostatné prísady a hlavne, ak chcete, aby bolo mäsko šťavnaté, vždy pridajte buď jeden nastrúhaný surový zemiak, alebo 1 uvarenú mrkvu (nie surovú).
S mletým mäskom to dokáže hotové divy.
Ešte aj keď fašírky nestihnete zjesť na obed, budú výborné.
Z hmoty tvaruhejme mokrými rukami fašírky a obalíme v strúhanke.
Náš dedo vždy skôr ako dal do oleja prvé fašírky, krátko v ňom nechal pálivú papričku alebo cesnak – olej to krásne prevonia a keď začne takto rozvoniavať, vyberiem a pridáme fašírky.
Dedo niekedy vzal aj čerstvú šalotku zo záhrady, nakrájal na štvrtinku a vyprážal v oleji spolu s fašírkami.
Spraví to úplne inú chuť. Fašírky vypražíme ako zvyčajne – z oboch strán dozlatista.
Na praženie je najlepšia bravčová masť alebo repkový olej.
Ako prílohu odporúčam zemiakovú kašu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
autor: Michaela Trogárová