Babkina kapusta – pre mňa najlepšia príloha na svete. Nevieme sa jej dojesť.
Potrebujeme:
- 1 kg kyslej kapusty
- 2 stredne veľké cibule (nakrájané nadrobno)
- 1 polievkovú lyžicu masti
- 1 lyžica medu alebo cukru
- korenie nové a čierne celé, bobkový list, celá rasca
- Zásmažka: 1 lyžicu masla a dve polievkové lyžice hladkej múky
- Voliteľné – slaninka nakrájaná nadrobno
Postup:
- Kyslú kapustu scedíme zo šťavy.
- Nakrájame na menšie kúsky.
- Dajte kapustu do hrnca a potom zalejte vriacou vodou takým spôsobom, aby voda pokryla celú kapustu.
- Taktiež pridáme do hrnca nasekanú cibuľu.
- Pridávam polovicu čajovej lyžičky soli, med, vavrínový list a korenie.
- Potom privedieme do varu, znížime teplotu a varíme niekoľko desiatok minút, kým kapusta nebude mäkká.
- V masti orestujeme zvyšnú cibuľu (môžeme pridať aj slaninku). Keď je cibuľa pekne hnedastá, pridám lyžicu masla a dve polievkové lyžice múky.
- Osmažíme cibuľu s maslom a múkou do zlaté farby, a keď má zásmažka peknú zlatú farbu, naleje do panvice pohár vody z varenej kapusty.
- Rozmiešame, kým sa nedosiahne homogénna konzistencia, a potom obsah panvice pridáme do vriacej kapusty a dôkladne premiešame.
- Krátko necháme prevariť a fantastická kapusta je na svete.
Smažená kapusta dobre zapadá do rôznych druhov mäsa. Zvyčajne to slúžim v spoločnosti so zemiakmi. Som taký veľký fanúšik tohto jedla, že som jesť kapustu vyprážané aj v zime, pridávam do sendvičov a dokonca aj na pizzu! :-)