Odkedy mám tento recept, ostatné korenia a dochucovadlá som zrušila. Používam to pri varení na všetko, je to aromatické a vynikajúce korenie. Do polievky pridávajte až pred koncom varenia, aby korenie vyniklo.
Potrebujeme:
- veľký zväzok petržlenovaj vňate
- 1-3 hlávky cesnaku (ak máte radi cesnak, dajte pokojne aj všetky tri)
- 300 g soli
- 1 polievková lyžica zmesi sušených zelených bylín – kôpor, ligurček, petržlen a majoránka
- 1 lyžička červenej sladkej papriky
- 1/4 lyžičky mletej rasce
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1/2 lyžičky citrónovej kôry (voliteľné)
- voliteľné (bazalka, koriander, prípadne sušené huby)
Postup:
Očistíme cesnak a čerstvú petržleovú vňať, pomelieme na mäsovom mlynčeku (ak dávate citrónovú kôru, tiež ju pridajte) (na jemno – velkosť 4),
zamiešame so soľou.
Necháme vysušiť na radiátore, poprípade dosúšíme v sušičke na potraviny, alebo v rúre (pozor na teplotu – musí byť do 50 stupňov maximálne).
Po vysušení musí byť veľmi krehké a drobivé. Pridáme ostatné sušené prísady, opäť pomelieme a je to, skladujeme v uzatvárateľnej nádobe.
autor: idka