Výborný obed za 10 minút. Nič jednoduchšie neexistuje. My ju voláme omáčka pre lenivých – je to perfektný tip rpe každého, kto nestíha dlho vyvárať.Za inšpiráciu ďakujeme Evke.
Potrebujeme:
plátok masla (cca 1 cm z celého masla)
1 PL olivový olej
cibuľa
20 dkg šunky
15 dkg slanin
2 tavené syry v črievku (ja som dala Bambino – môžete akýkoľvek tavený syr)
100 g eidam (alebo iný syr vhodný na strúhanie)
mlieko, smotana na varenie, domáca vegeta, bazalka (ak je čerstvá, ak nie – tak poslúži aj sušená – ako v mojom prípade)
Postup:
Omáčku dávam aj na zemiaky – uvarené zemiaky zalejem a dám ešte na chvíľu zapiecť do rúry. Dá sa podávať aj bez mäska (slaniny a šunky) len ako čistá biela omáčka. Je to na vás, možností je veľa. Ja do nej napríklad zvyknem pridať aj kúsok Nivy. :-)
Na plátku masla a lyžici oleja podusíme cibuľu veľkosti slepačieho vajca, po chvíli pridáme na kocky nakrájanú slaninu, nakrájanú šunku. Asi 4- 5 minút spolu posmažíme, zalejeme cca 3 dl mlieka a necháme prevrieť – ochutíme domácou vegetou, pridáme eidam, rpemiešame, necháme rozpustiť, pridáme syry v črievku a keď zmes zovrie, zjemníme trochou smotany na varenie. Ak je omáčka riedka, môžete zahustiť torochou múky rozmiešanej v mlieku, ja nezahusťujem. Do omáčky pridáme uvarené cestoviny, rpemiešame a šup na tanier. Je to výborné a veľmi chutné. Na všetky druhy cestovín a aj na halušky.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)