Vynikajúca chuťovka na pohodový večer v dobrej spoločnosti. Vyskúšajte túto poctivú domácu dobrotu, ktorej sa nevyrovnajú žiadne kupované snacky z obchodu.
Potrebujeme:
1 kocku čerstvého droždia
400 ml mlieka
200 ml vody
3 lyžičky cukru
1 lyžicu soli
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
850 g polohrubej múky
Náplň:
140 g masla
3 žĺtky
1 lyžicu hladkej múky
Plátky šunky
Na potretie:
1 vajce
Na posypanie:
Ľanové alebo sezamové semienka
Postup:
Z 200 ml teplého mlieka, cukru, 1 lyžice múky a droždia prirpavíme kvások.
Ostatné suroviny na cesto zmiešame v samostatnej miske a potom pridáme kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto.
Keď cesto vykysne – zdvojnásobí svoj objem, preložíme ho na pomúčenú pracovnú dosku a krátko premiesime. Cesto následne rozdelíme na 4 rovnaké časti, ktoré rozvaľkáme na pláty.
V miske zmiešame zmäknuté maslo s rozšľahanými žĺtkami a múkou. Na 2 pláty cesta navrstvíme maslovo-žĺtkovú zmes a uložíme plátky šunky. Prikryjeme zvyšnými plátmi cesta a necháme odpočívať 30 minút pod utierkou.
Potom cesto, ktoré podkyslo opäť rozvaľkáme na čo najtenší plát a zrolujeme. Obe rolády nakrájame na menšie kúsky, preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme kysnúť ešte 30 minút.
Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme semienkami a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov kým povrch nie zlatistý.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: coolinarika