Najlepšie recepty zo sliviek – od výborného lekváru bez varenia až po sladulinké koláče. A na svoje si prídu aj diabetici. :-)
Slivky v cestíčku z kyslej smotany
Potrebujeme:
1 hrnček mlieka
1 vajce
1 lyžica kr. cukru
1 lyžica kyslej smotany
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 lyžica oleja
4-5 lyžíc hladkej múky
1 lyžička škorice
¼ lyžičky prášku do pečiva
Štipka soli
Citrónová kôra
Vykôstkované šišky
Olej na vyprážanie
Postup:
Zo všetkých surovín zamiešame hladké hustejšie cestíčko. Necháme ho 10 minút odpočinúť.
Slivky namáčame do cestíčka a ihneď vkladáme do rozohriateho oleja.
Smažíme z oboch strán dozlatista a odkladáme na papierový obrúsok. Hotové pocukrujeme.
Slivkáč bez roboty!
Potrebujeme:
1 hrnček mlieka
1 vajce
1 lyžica kr. cukru
1 lyžica kyslej smotany
1 lyžica oleja
4-5 lyžíc hladkej múky
1 lyžička škorice
¼ lyžičky prášku do pečiva
Štipka soli
Citrónová kôra
Vykôstkované šišky
Olej na vyprážanie
Postup:
Zo všetkých surovín zamiešame hladké hustejšie cestíčko. Necháme ho 10 minút odpočinúť.
Slivky namáčame do cestíčka a ihneď vkladáme do rozohriateho oleja.
Smažíme z oboch strán dozlatista a odkladáme na papierový obrúsok. Hotové pocukrujeme.
Zavárané slivky bez cukru a vody
Potrebujeme:
Slivky – rozpolené
Čisté poháre na zaváranie
Postup:
Slivky si dôkladne umyjeme, rozpolíme a ukladáme do pohárov. Nebojte sa ich do pohára aj vtlačiť, počas zavárania sa zmenšia. Keď ich vyberiete z pohára, budú asi do ¾ pohára, ale je to v poriadku.
Poháre dobre zavrieme a vložíme do hrnca na zaváranie a pridáme aj vodu. Zapneme plameň, do vody dáme teplomer a necháme v hrnci, kým teplota nevystúpi na 100 stupňov. Potom vypneme a poháre necháme v hrnci vychladnúť. Potom vyberieme a skladujeme ako všetky ostatné zaváraniny. Používame do koláčov, alebo ako sladkú prílohu k obedu.
Obrátený slivkový koláč
Potrebujeme:
10 lyžíc kr. cukru
3 vajcia
12 lyžíc polohrubej múky
12 lyžíc mlieka
3 lyžice oleja
1 bal. prášku do pečiva
2 lyžice kaka
500 g vykôstkovaných sliviek
500 g kyslej smotany
2 bal. vanilkového cukru
3 lyžice krupice
Postup:
Prekrojené slivky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby ležali prerezanou stranou nahor. Posypeme ich asi tromi lyžicami cukru a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme ich asi 10 minút pri teplote 200 stupňov. Po upečení posypeme slivky 3 lyžicami krupice.
Medzitým si prirpavíme cesto. Vajcia ušľaháme so zvyšným cukrom do peny, postupne vmiešame sypké prísady (múku, prášok do pečiva) a aj olej. Vymiešame hladké cesto, ktoré rozdelíme na polovicu. Do jednej vmiešame kakao. Svetlé cesto prelejeme cez slivky a na svetlé cesto navrstvíme tmavé cesto.
Plech opäť vložíme do rúry a necháme piecť pri teplote 200 stupňov 15-20 minút – koláč treba sledovať. Potom koláčik vyberieme, necháme v plechu vychladnúť a potom ho obrátime – vyklopíme z plechu hore nohami.
Kým koláčik chladne, pripravíme si polevu – smotanu jednoducho zmiešame s vanilkovými cukrami a navrstvíme na vrch koláča. Necháme vychladiť, nakrájame a môžeme podávať.
Slivkové očká s tvarohom
Potrebujeme:
600 g múka hladká
1 bal. droždie
50 g cukor
500 ml mlieko
50 g maslo
štipka soli
slivky – rozpolené,vykôstkované
250 g tvaroh
1 ks cukor vanilkový cukor
kryštálový na obaľovanie
cukor na posypanie
Voliteľné: posýpka
Postup:
Z trošky teplého mlieka, droždia, lyžičky cukru a štipky soli pripravíme kvások, vlejeme do múky, pridáme rozpustené maslo, zvyšný cukor a mlieko, vymiesime cesto a necháme nakysnúť. Po nakysnutí cesto vyklopíme na pracovnú dosku, rozvaľkáme na hrúbku 1cm a vykrojíme kolieska.
Kolieska preložíme na plech s papierom na pečenie a necháme cca 15 minút nakysnúť, zatiaľ si vymiešame tvaroh s vanilkovým cukrom. Na kolieskach vtlačíme malým pohárikom vstrede cesto smerom dole, aby nám nenadvihlo plnku pri pečení. Na každé koliesko dáme jednu lyžičku tvarohu. Slivky spodnou stranou obalíme v kryštálovom cukre, položíme na tvarohovú kôpku a zatlačíme. Dáme piecť, po upečení posypeme práškovým cukrom.
Môžeme dať piecť len takto, alebo posypať aj posýpkou z múky, masla a práškového cukru. Pečieme pri 180 stup%nich dozlatista.
Slivkový lekvár bez roboty
Potrebujeme:
2 kg sliviek
500 g kr. cukru (rozdelený na dve dávky po 250 g)
2 lyžice octu
1 lyžičku mletej škorice
5 ks rozdrvených klinčekov
4 lyžice rumu
Postup:
Slivky umyjeme a rozpolíme – kôstky vyberieem. Potom slivky navrstvíme do hlbšieho pekáča (aby sa doň všetky slivky vošli) a pokvapkáme octom. Vložíme do rúry vyhriatej na 250 stupňov a pečieme 20-25 minút – počas pečenia nemiešame.
Potom vyberieme z rúry a posypeme prvou dávkou cukru a opäť vložíme do rúry na 15 minút. Dáme piecť na ďalších 15 minút, vyberieme a posypeme zvyšným cukrom a opäť vložíme na 10-15 minút do rúry.
Potom stačí už len vybrať z rúry, pokvapkať rumom a posypať koreninami. Ponorným mixérom rozmixujeme a len naplníme do čistých pohárov na zaváranie (okraj pohárov musí ostať čistý), uzavrieme a otočíme hore dnom. Zabalíme do deky, necháme celkom vychladnúť a máme hotovo!
Jogurtový slivkový koláčik
Potrebujeme:
- 500 g slivky,
- 2 vajcia,
- 1/2 šálky cukru,
- 1/2 šálky múky,
- 125 g jogurtu alebo kyslej smotany,
- 1 čajová lyžička rumovej arómy,
- 1 lyžička prášku do pečiva.
Postup:
Umyte slivku, rozpolte a vyberte kôstky. Vajcia ušľaháme s cukrom a pomaly pridávame aj sypké prísady – preosiatu múku s práškom do pečiva. Nakoniec primiešame jogurt alebo kyslú smotanu. Pripravíme si misu alebo na plech na pečenie a vymastíme ju maslom alebo múkou. Do misy uložíme slivky a na ne navrstvíme cesto. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov po dobu 30 minút. Necháme vychladnúť, potom posypeme práškovým cukrom podľa chuti.
Slivková Nutella
Potrebujeme:
2 kg sliviek
1 kg kr. cukor
150 g kakao
100 g čokoláda
Postup:
Slivky rozvaríme a rozmixujeme. Keď sú rozvarené pridáme cukor, kakao a čokoládu. Povaríme kým zmes nezačne bublať. Ak chcete, môžete zmes ešte rozmixovať nahladko. Horúcu zmes ešte horúcu nalejeme do fliaš, obrátime a dáme pod deku do druhého dňa. To je všetko, my používame na palacinky, linecké pečivo aj na čerstvé pečivo namiesto klasickej Nutelly. Odporúčam, ide o recept našich babičiek, overený a výborný. A hoci samozrejme nejde o klasickú Nutellu z orieškov, takto recept poznáme už roky. :-)
Slivkový koláč s posýpkou bez kysnutia
Potrebujeme:
Cesto:
1/2 kg hladkej múky špeciál (plus-m=inus)
1,5 dl oleja
2 vajcia
1/2 prášku do pečiva
štipka soli
2 -3 lyžice kryšt.cukru
2,5 dl mlieka + kvások (1/2 kocky droždia, lyžička cukru, trochu vlažného mlieka – zmiešať)
Ďalej:
olej,
slivky
Posýpka : maslo, kr. cukor, hrubá múka v pomere 1:1:1
Postup:
Koláč je veľmi rýchly a jednoduchý, lebo nemusíte čakať, kým vykysne. Všetky prísady,ktoré idú do cesta len zmiešame (aj kvások). Plech vytrieme olejom a cesto naň vyklopíme. Cesto nie je riedke, takže sa neroztečie, treba ho rozotrieť rukami a rozcapkať po celej ploche rovnomerne. Ruky si namáčajte do vody,aby sa nelepilo.
Na cesto uložíme slivky a rozsypeme posýpku. Šup do rúry vyhriatej na 180 stupňov, pečieme kým koláč nie je na povrchu ružovkastý.
Točený slivkáč s makom
Potrebujeme:
350-400 g hladkej múky
2 lyžičky sušeného droždia
Štipku soli
60 g kr. cukru
150 ml teplého mlieka
100 g zmäknutého masla
1 celé vajce
1 žĺtok
Na náplň:
100 g mletého maku
80 ml horúceho mlieka
1 lyžicu slivkového lekváru
1-2 lyžice brandy alebo rumu
Pár kvapiek vanilkovej arómy – voliteľné
50 g kr. cukru
Ďalej:
Slivky rozkrojené na polovice
Postup:
V jednej miske zmiešame suché prísady a v druhej mlieko, rozpustené maslo, vajce a žĺtok. Obe hmoty zmiešame a vymiešame hladké jednotné cesto. Potom cesto prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme podkysnúť. (Na prípravu cesta môžete použiť aj čerstvé droždie – 20 g rozpustíme v mlieku, pridáme cukor a necháme vyjsť kvások, potom pridáme ostatné prísady a vypracujeme jednotné cesto).
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika .Obdĺžnik by mal mať rozmery asi 30×40 cm. Pozdĺžne rozrežeme na 3 pásy .
Na náplň zabaríme mak horúcim mliekom. Pridáme ostatné prísady na náplň, necháme vychladnúť a potom náplň navrstvíme do stredu každého pásu. Stočíme, vďaka čomu nám vzniknú 3 dlhé šúľky s náplňou uprostred.
Pripravíme si tortovú formu, ktorú vymastíme maslom. Jednotlivé šúľky stočíme do formy tak, aby nám vytvorili tvar akéhosi slimáka. Do medzier medzi rolkami uložíme slivky prekrojené na polovice. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 175 stupňov asi 50 minút. Keď je koláčik na povrchu zlatistý, vyberieme ho z rúry, posypeme práškovým cukrom a keď vychladne, môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Slivkové knedličky podľa prababičky
Potrebujeme:
1/2 kg tvarohu (nie vo vaničke, ideálny je tvaroh v kocke v alobale)
4 lyžice hrubej múky
2 lyžice práškového cukru
Štipka soli
1 vajce
4 lyžice detskej krupice
Na plnenie: sezónne ovocie (teraz idú hlavne slivky a marhule)
Knedle ale nemusíte plniť ničím, stačí ich napríklad preliať javorovým sirupom alebo kyslou smotanou a ovocím
Postup:
Príprava knedličiek je veľmi jednoduchá, všetky prísady len zmiešame v miske. Z cesta navlhčenými rukami odoberáme cesto a vytvárame z neho palcky, ktoré plníme ovocím (napríklad slivkou s kockou cukru, alebo len polovicu slivky), prípadne formujeme len malé guličky, ktoré ničím neplníme. Uvarené knedličky prelejeme rozpusteným maslom a posypeme grankom, alebo kakaom – je na vás ako ich doladíte, fantázii sa medze nekladú.
Šľahačkový slivkový koláč
Potrebujeme:
Na zmiešané cesto:
400 g polohrubej múky
250 ml smotany na šľahanie
2 vajcia (veľkosť M)
150 g kr. cukru
1 bal. vanilkového cukru
50 ml olej
1/2 bal. prášku do pečiva
Mlieko (ak je cesto príliš husté)
Ďalej:
Slivky prepolené
Voliteľné – drobenka z múky, masla a práškového cukru
Na posypanie:
Práškový cukor
Postup:
Všetky prísady na cesto jednoducho zmiešame v miske pomocou metličky, alebo pomocou ručného šľahača. Cesto a jednoducho rovnomerne navrstvíme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech.
Na cesto uložíme očistené a rozpolené slivky. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25-30 minút (ak je forma väčšia a koláčik tenší, upečie sa rýchlejšie, ak je naopak cesto vyššie, pečieme dlhšie).
Koláčik s drobenkou je ešte chutnejší, stačí ak zmiešate hladkú múku s práškovým cukrom a nastrúhaným maslom a vytvoríte drobivú zmes. Tú nasypte na slivky a dajte koláčik piecť.
Liaty slivkovo tvarohový koláč
Potrebujeme:
2 hrnčeky polohrubej múky
1 hrnček kr. cukru
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka olej
2 vajcia
1 bal. prášku do pečiva
Plnka:
500 g mäkkého tvarohu
2 vajcia
1 hrnček kryštálového cukru
1 bal. vanilkového pudingu
1 bal. vanilkového cukru
Slivky
Poznámka (ak robíte do menšej okrúhleh formy, stačí polovičná dávka, uvedená dávka je na veľký plech)
Postup:
Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu. Múku zmiešame s práškom do pečiva. Vajcia, cukor, mlieko a olej spolu vymiešame mixérom. Postupne pridávame sypkú zmes a vymiešame liate cesto.
Pripravíme si plnku – len všetky prísady vymiešame spolu (vrátane pudingového prášku). Nakoniec už len stačí navrstviť. Do vymasteného a múkou vysypaného plechu nalejeme polovicu cesta, naň navrstvíme tvarohovú náplň a uložíme kúsky sliviek. Prelejeme zvyškom cesta a môžeme na vrchu urobiť aj pár ostrovčekov zo slivkového lekváru. Takto bude koláčik chutiť ako moravské kysnuté koláče – prípadne môžete slivky úplne vynechať a urobiť na vrch len ostrovčeky z lekváru – je to výborné. Pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 30 minút. Po vychladnutí ho posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!