Tieto domáce rožky pripravíte skutočne rýchlo a jednoducho. Navyše, nejde len tak o obyčajné pečivo, vo vnútri totiž nájdete skvelú náplň zo šunky a syra.
Potrebujeme:
600 g hladkej múky
1 bal. prášku do pečiva
100 ml rastlinného oleja
1 lyžičku soli
250 g kyslej smotany
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
200 ml mlieka
1 bal. sušeného droždia
1 lyžica kryštálového cukru
Na potretie:
1 vajce
Na posypanie:
Semienka podľa chuti
Náplň:
Plátky šunky
Strúhaný syr
Postup:
Vo väčšej miske zmiešame múku, soľ a prášok do pečiva.
V samostatnej miske zmiešame smotanu s olejom.
Mlieko zohrejeme a spojíme s droždím a mliekom. Počkáme, kým vyjde kvások a následne ho vlejeme do smotanovej zmesi. Postupne pridávame múčnu zmes a vypracujeme cesto.
Mali by sme získať hladké cesto, ktoré následne rozdelíme na 4 rovnaké časti. Každú vyvaľkáme na pracovnej doske (hrúbka cesta by mala byť cca 0,5 cm).
Každý plát cesta rozdelíme na trojuholníky na ktoré uložíme plátky šunky a syr (môžeme zvoliť aj iné ingrediencie na náplň). Potom zrolujeme a získame tak tvar rožtekov.
Rožteky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte cca 20 minút podkysnúť. Nakoniec potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme semienkami a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 15 minút, alebo kým povrch rožtekov nie je zlatistý (ak sú rožteky väčšie, doba pečenia sa môže predĺžiť).
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: coolinarika