Fantastický a ľahký ako obláčik. Vyskúšajte vynikajúci dezert s typickou sladko-kyselkavou chuťou ananásu a nadýchaného maslového cesta.
Potrebujeme:
2 vajcia
120 g kyslej smotany
160 g hladkej múky
120 g kryštálového cukru (prípadne viac, ak máte radi sladšie dezerty)
1 lyžičku prášku do pečiva
¼ lyžičky jedlej sódy
Konzervu ananásu (nakrájaného na plátky)
150 g masla
Postup:
V menšom hrnci zmiešame 50 g masla 20 g cukru. Miešame, kým sa ingrediencie nerozpustia a nevznikne homogénna hmota.
V miske vyšľaháme zvyšné maslo (izbovej teploty) so zvyšným cukrom. Postupne do zmesi všľaháme vajcia. Pridáme smotanu a opäť dobre premiešame. Nakoniec postupne vmiešame múku s práškom do pečiva a sódou. Pre intenzívnejšiu ananásovú chuť môžeme do cesta vmiešať niekoľko lyžičiek šťavy z kompótu.
Pripravíme si okrúhlu formu na pečenie, ktorej dno a čiastočne aj boky zabalíme do alobalu (aby nevytekala maslová zmes). Na dno vlejeme zmes rozpusteného masla a cukru a následne uložíme kolieska ananásu. Na ananás navrstvíme cesto.
Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 40-50 minút. Koláčik môžeme skontrolovať dreveným špáradlom.
Hotový koláč vyberieme z rúry, pomocou lopatky uvoľníme kraje a prudkým pohybom obrátime.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: vk