Sú rýchle a u nás veľmi obľúbené. Namiesto klasických zemiakových placiek nasiaknutých olejom pripravujem tieto a sú ešte lepšie. Recept mám od milej pani z Rakúskej horskej chatky, na ktorej sme nocovali. Ochutnajte a uvidíte sami.
Potrebujeme:
600 gramov zemiakov
1 vajce
30 g masla
150 g hladkej múky
50 g syra nastrúhaného najemno (nameisto syra sa dá použiť aj tvaroh)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Soľ
Na plnenie:
Šunku alebo slaninu
Encián alebo kto nemá rád tak tvrdý syr (výborná na plnenie je aj niva)
Olivový alebo repkový olej
Postup:
Zemiaky očistíme, uvaríme v slanej vode a roztlačíme na kašu.
Pridáme zmäknuté maslo, vajce, soľ, syr a múku. Všetko dobre premiešame aby nám vzniklo jednotné cesto a necháme odpočívať 10 minút.
Cesto preložíme na pomúčenú dosku a z hmoty odoberáme menšie kúsky a roztlačíme na placky. Na placky uložíme náplň zo šunky a syra a zložíme – nemusí to mať tvar placky, môžeme robiť aj tvar pirohov, alebo aj tenšie šúľky.
Na panvici zahrejeme oleja a necháme zahriať (netreba veľa oleja, placky sa v ňom nemajú kúpať). Placky vyprážame z oboch strán dohneda.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: kochbar