Jednoduché na prípravu, úžasne chutné a kedže sa nevaria, zachovajú si všetky vitamíny, živiny a plnú prírodnú chuť. Vynikajúco sa hodia do ľadových čajov, na prípravu limonád, alebo do dezertov.
Môžete ich zamraziť
Kedže sa sirupy pripravujú bez varenia, ich životnosť je samozrejme nižšia ako pri klasických varených sirupoch. V chladničke vydržia približne 1 mesiac a životnosť tiež závisí od druhu použitého ovocia. Ak chcete ich životnosť predĺžiť zamrazte ich.
Poznámka: Najdlhšiu životnosť má závorovo-citrónový sirup a vyrdží v chladničke až 3 mesiace.
Príprava v štyroch krokoch
Krok č. 1
Pripravíme si potrebné ingrediencie:
Ovocie – použijeme čerstvé alebo zmrazené. Ovocie – s výnimkou malých bobúľ musí byť nasekané nadrobno, vďaka čomu získame najlepšiu chuť.
Citrónová kôra a citrónová šťava – v každom recepte je použitý citrus. Táto prísada oživí chuť, dodá sviežosť a pôsobí ako prirodzený konzervant.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Čerstvý koreň zázvoru – ak používame organický zázvor, nemusí sa šúpať. Inak ho pred použitím ošúpte.
Čerstvé bylinky – najlepšie sú domáce. Bylinky z obchodu dobre umyjeme a nakrájame nadrobno. Najlepšie sú do sirupov bylinky ako mäta, rozmarín, bazalka, estragón, tymián, levanduľa, šalvia či iné vaše obľúbené bylinky.
Vanilka, vanilkový a mandľový extrakt . Do receptov je najlepší vanilkový extrakt. S čerstvou vanilkou buďte opatrní, môže byť až príliš výrazná.
Med – najlepší je samozrejme med naturálny, z miestnej produkcie. Čistý a nefiltrovaný med zároveň pôsobí ako prírodný konzervant.
Krok č. 2
Príprava ingrediencií
Nastrúhame si citrónovú kôru a odšťavíme šťavu. Bylinky nasekáme nadrobno, vďaka čomu sa uvoľní chuť. Korenie ako napríklad celú škoricu rozdrvíme nadrobno.
Ak používame ovocie s kôstkou, kôstku je samozrejme potrebné odstrániť.
Krok č. 3
Kombinácia surovín
Ovocie a bylinky vložíme do čistého skleného pohára. Dobre premiešame, vďaka čomu sa uvoľní šťava z ovocia a chuť byliniek. Potom pridáme med, citrónovú šťavu, kôru a všetky ďalšie zložky. Uzavrieme a necháme 24-48 hodín odpočívať na chladnom mieste. V polovici času poriadne obsah pretrepeme.
Krok č. 4
Prepasírujeme a uskladníme
Po odležaní je potrebné obsah nádoby prepasírovať cez sito, preliať do čistej nádoby, dobre uzavrieť a vložiť do chladničky.
Sirupy
Každý z uvedených receptov pripravíme podľa uvedených krokov.
Toto sú overené kombinácie prísad, ktoré sa navzájom skvele dopĺňajú a tvoria perfektný výsledok.
Čučoriedkový sirup so šalviou
Potrebujeme: Čučoriedky, lístky šalvie, citrónovú šťavu a med.
Zázvorovo-citrónový sirup
Potrebujeme: Med, zázvor nakrájaný nadrobno, citrónovú šťavu a kôru.
Jahodovo-bazalkový sirup
Potrebujeme: Med, nadrobno nakrájané jahody, nadrobno nakrájanú (natrhanú) bazalku, limetkovú šťavu a kôru.
Broskyňovo-mandľový sirup
Potrebujeme: Med, nadrobno nakrájané broskyne, citrónovú šťavu, mandľový extrakt.
Čerešňovo-vanilkový sirup
Potrebujeme: Med, odkôstkované čerešne alebo višne, citrónovú šťavu, vanilkový extrakt.
Ananásovo-mätový sirup
Potrebujeme: Med, citrónovú šťavu, ananás ošúpaný a nadrobno nakrájaný, čerstvú mätu nakrájanú (alebo natrhanú) nadrobno.
Malinovo-pomarančový sirup
Potrebujeme: Med, maliny (popučené), pomarančovú kôru a šťavu.
Jablkovo-javorový sirup
Potrebujeme: Med, javorový sirup, šťavu z citróna, rozdrvenú škoricu, nadrobno nakrájané jablká.
Nebojte sa objavovať a skúšať aj svoje vlastné kombinácie. Výsledok bude určite skvelý.
zdroj: theyummylife