Ak máte v záhrade veľa levandule, vyskúšajte zázračný levanduľový džem: Stačí 1 lyžička a bolesť brucha je preč!

Ochutnali ste už levanduľový džem alebo levanduľové želé (tak ho voláme my doma)?

Jeho príprava je celkom jednoduchá a ak sa vám levanduľa rozbujnela v záhrade, toto je výborný spôsob, ako ju spravovať.

Džem je vynikajúci do dezertov a dokonca aj do mäsových marinád, ak máte radi chuť a vôňu tejto rastlinky, výborný je však aj pri zdravotných problémoch.

Levanduľový džem pre zdravie:

Ak máte pocit „ťažoby“ v žalúdku, alebo trpíte nevoľnosťou, migrénou, nespavosťou, alebo pocitom ťažoby po výdatnom obede, dajte si lyžičku tohto džemu. Upokojí žalúdok a uľahčuje trávenie.

Navyše, jeho vôňa upokojuje a pomáha sústredeniu. :-)

Džem je však výborný aj pri príznakoch prechladnutia a nádchy.

Jeho silná aróma a chuť, dokážu uvoľniť dýchacie cesty a upokojujú aj zapálené hrdlo.

Dokonalé palacinky

 

Ochutnali ste už levanduľové palacinky, koláčiky, alebo chlieb?

Je to výborná, aj keď veľmi netradičná pochúťka, ktorá ulahodí a úžasná je aj ako krásny darček pre vašich milovaných.

Výhody levanduľového džemu:

pomáha pri nafukovaní a tráviacich ťažkostiach,

odstraňuje migrénu a bolesť hlavy,

priaznivo ovplyvňuje funkčnosť tráviacej a vylučovacej sústavy,

 

 

podporuje prirodzené trávenie a tvorbu žlče,

prospieva činnosti čriev,

upokojuje a pomôže vám lepšie spať – dajte si lyžičku pred spaním,

zlepšuje sústredenie,

úžasné ochucovadlo do jedál a nápojov.

Ako pripraviť levanduľový džem?

Potrebujeme:

Potrebujeme asi na 6 x 2dl pohárikov, používame hrnček s objemom 230 ml:

3 a pol hrnčeka vody,

2 hrnčeky čerstvých levanduľových kvetov,

½ hrnčeka šťavy z čerstvo vytlačených citrónov a 1 limetky,

1 balenie prírodného pektínu 20 – 25 g,

4 hrnčeky cukru

Postup:

Vodu dáme do hrnca, privedieme do varu, zalejeme ňou kvety levandule, necháme odstáť asi 30 minút.

Precedíme, pridáme citrónovú šťavu. Pripravíme si pektín a šľahaciu varešku.

Za stáleho rýchleho miešania pektín prisýpame do tekutiny tak, aby sa z neho neurobili hrčky.

Hrniec preložíme na silný plameň, necháme zovrieť a za stáleho miešania pridáme cukor.

Varíme asi 6 minút.

Plníme do ešte horúcich, vysterilizovaných pohárov.

Zatvoríme a na 10 minút otočíme hore dnom.

Ak radšej zaváraniny sterilizujete, môžete 15 minút sterilizovať aj levanduľovú marmeládu.

Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes