Toto sú absolútne fantastické dobroty na studené misy. Domáce, lahodné a keď ich nakrájate, budú najkrajšou ozdobou stola!
Domáca šunka na tri spôsoby
Základný recept
Potrebujeme:
250 g kuracích pŕs nakrájných nadrobno
Soľ, čierne korenie, korenie na kuracie mäso
Postup:
Kuracie prsia zmiešame so soľou a koreninami. Preložíme do kuchynského robota a rozmixujeme najemno. Túto zmes potom navrstvíme na alobal a zatočíme pevne ako salonku.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Do pekáča uložíme roládu, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 160 stupňov približne 35 minút. Potom necháme vychladnúť vo fólii, odstránime ju a servírujeme na tenké plátky.
Vyskúšajte aj chutné alternatívy
Veľmi odboru voľbou je do zmesi pridať aj 150 g nadrobno nakrájaného syra. Do zmesi tiež nadrobno nakrájate kápiu – ak máte nakladanú kápiu, zmes bude chutiť ešte lepšie.
Papriková roláda
Postup je takmer rovnaký, avšak 1/2 mäsa rozmixujeme a druhú necháme nadrobno nakrájanú. Do mäska ale pridáme aj 2 strúčiky pretlačeného cesnaku a 100 g nadrobno nasekanej šunky. Skôr, ako mäsovú zmes zabalíme, potrieme ju sladkou paprikou zmiešanou s maslom, alebo olejom. Dáme piecť na pekáč, ako v predchádzajúcom prípade.
Pikantná roláda
Potrebujeme:
400 g mletého kuracieho mäsa
8 g čierneho mletého korenia
2 g pikantnej papriky
6-9 g soli
1 g mletej rasce
1-2 pretlačené strúčiky cesnaku
Postup:
Všetky prísady zmiešame, zabalíme do alobalu a uložíme na pekáč. Podlejeme 150 ml vody a pečieme pri teplote 175 stupňov 40 minút.
Slaný veniec
Potrebujeme (pre 4 osoby):
150 g slaninky nakrájanej na tenké plátky
600 – 700 g zemiakov
6 vajec uvarených natvrdo + 1 surové
300 ml kyslej smotany
Olej, soľ a čierne mleté korenie
Postup:
Zemiaky uvaríme v slanej vode. Uvarené zemiaky aj uvarené vajcia nastrúhame.
Zvyšné vajce zmiešame s kyslou smotanou. Ochutíme soľou a korením.
Formu na bábovku vymastíme malým množstvom oleja a vyložíme plátkami slaniny – ukladáme ich husto vedľa seba.
Na dno navrstvíme časť strúhaných zemiakov, strúhané vajcia, smotanovú zmes a takto pokračujeme, kým neminieme všetky prísady. Môžeme dochutiť soľou a koreninami. Nakoniec konce slaninky preložíme cez náplň a takto naplnenú formu vložíme do rúry.
Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút.
Podávame ako predjedlo, alebo slanú chuťovku.
Rýchla slaná roláda, ktorá sa vždy vydarí
Potrebujeme:
6 vajce
6 lyžíc hladkej múky
3 lyžice vody
3 lyžice mlieka
1 lyžičku soli
1 bal. prášku do pečiva
Na náplň:
250 g nátierkového masla
2-3 lyžice kyslej smotany
Saláma, šunka, kyslé uhorky
Postup:
Vajcia rozšľaháme do peny, pridáme múku, vodu, mlieko, soľ a prášok do pečiva. Cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečnie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.
Hneď po upečení odstránime papier na pečenie a cesto zrolujeme do vlhkej utierky. Necháme vychladnúť a potom natrieme syrom, pridáme salámu, šunku, nakrájané uhorky a zavinieme. Nakrájame na pásiky a podávame ako skvelé predjedlo.
Mäsová rolka z rúry
Potrebujeme:
1 kg kuracích stehien s kožou bez kostí
7-8 strúčikov cesnaku
½ lyžičky mletého korenia
½ lyžičky korenia na kurča
2 lyžice majonézy
Soľ podľa chuti
15 g želatíny v prášku
Postup:
Kuracie stehná umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky – nie príliš na drobno.
Pridáme soľ, koreniny a nadrobno nakrájaný cesnak. Všetko dobre premiešame. Pridáme majonézu a opäť premiešame.
Želatínu pripravíme podľa návodu na obale. Necháme napučať a zahrievaním rozpustíme. Necháme chvíľu vychladnúť a primiešame do mäsovej zmesi.
Potom začneme formovať jednotlivé rolky – z tejto dávky vytvoríme 4 rolky a pevne ich zabalíme do alobalu (na oboch koncoch zatočíme).
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 1 hodinu.
Necháme vychladnúť a odložíme do chladničky. Podávame na studeno so slávnostným šalátom, pečivom alebo zeleninou.
Mäsové pokušenie
Potrebujeme:
700 g kuracích pŕs
Soľ a korenie podľa chuti
10 plátkov slaninky
80 g hladkej múky
3 vajcia
150 g tvrdého syra
150 g tvrdého údeného syra
2 lyžice kyslej smotany
8 plátkov šunky
Postup:
Mäso nakrájame na tenké plátky (ako na rezne) ochutíme soľou a korením. Formu na pečenie srnčí chrbát vyložíme plátkami slaninky tak, aby konce prečnievali cez formu. Mäso obalíme v múke, vajíčku a nakoniec aj v strúhanej syrovej zmesi. Plátky uložíme na slaninku, pokračujeme plátkami šunky a potom opäť obalenými kuracími prsiami. Takto pokračujeme, kým nemáme vo forme všetky prísady. Nakoniec konce slaninky preložíme cez vrch a prikryjeme alobalom.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 1 hodinu (asi 20 minút pred koncom pečenia zložím alobal). Keď roláda vychladne, uložím ju do chladničky a podávam väčšinou ako studenú dobrotu, môžete však servírovať aj teplé.
Zemiakovo-slaninové kvety
Krásne a fantasticky chutné kvety zo zemiakov, lístkového cesta a chrumkavej slaninky. Na prípravu nie sú vôbec náročné, základom je mať poruke formu na muffiny a potrebné prísady. Tento nápad ulahodí nielen oku, ale aj chuťovým bunkám. Postup si môžete pozrieť v krátkom videu.
4 slané rolády z jednej várky
Potrebujeme:
Na cesto:
6 vajec
5 lyžíc múky
3 lyžice mlieka
3 lyžice oleja
1 lyžičku prášku do pečiva
1/2 lyžičky soli
Na červené farbu: 2 lyžice červenej sladkej papriky, alebo paprikovej pomazánky
Na zelenú farbu: 200 g rozmrzeného, scedeného špenátu
Na makovú: 2 lyžice celého maku
Žltú: nemusíme nič pridávať
Náplň:
400 g jemného tvarohu
500 g syrokrému
1 šálku kyslej smtoany
Voliteľné:
Šunka
Vajcia uvarené natvrdo
300 g kyslých uhoriek
Strúhaný syr
Postup:
6 bielkov ušľaháme s lyžičkou soli, potom pridáme žĺtky a ušľaháme do penistej hmoty.
Pridáme olej, premiešame, mlieko a opäť dobre premiešame. Nakoniec do zmesi postupne vmiešame múku a prášok do pečiva. Všetko miešame na najnižších otáčkach tak, aby vzniklo jednotné nadýchané cesto. Cesto rozdelíme na 4 časti – do jednej vmiešame mak, do druhej papriku, do tretej špenát a štvrtú necháme tak, ako je.
Plech na pečenie vyložíme mastným papierom a rovnomerne naň navrstvíme cesto pomocou lyžice. Plechom potom niekoľkokrát buchneme o pracovnú dosku, aby sme sa zbavili bubliniek vo vnútri.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15 minút. Upečenú, ešte horúcu roládu zrolujeme spolu s papierom a necháme vychladnúť. Takto postupujeme pri každej roláde.
Náplň je jednoduchá – syr a tvaroh rozmiešame so smotanou a navrstvíme na vychladnuté cesto. Na jednu roládu môžeme rozložiť plátky šunky, na druhú nastrúhať uvarené vajcia, na tretiu rozložiť zmes strúhanej šunky a kyslých uhoriek a štvrtú môžeme pripraviť len ako syrovú verziu – je to len na vás. Nakoniec rolády pevne zrolujeme do fólie a vložíme do chladničky na niekoľko hodín.
Plnené papriky na studeno
Potrebujeme:
250 g masla
200 g smotanového syra, jemného tvarohu (prípadne syrokrému)
250 g šunky nakrájanej nadrobno
4 uvarené vajcia
1 lyžicu horčice
Soľ, čierne mleté korenie
12 – 15 ks papriky – podľa veľkosti papriky
Postup:
Zmäknuté maslo v mixéri zmiešame so syrom a horčicou. Pridáme nakrájanú šunku, postrúhané uvarené vajcia, soľ a korenie. Do tejto zmesi pridámeja 2-3 papriky nakrájané na malé kocky.
Zvyšné papriky očistíme a odstránime vnútro s jadierkami. Do vnútra navrstvíme náplň a vložíme do chladničky na niekoľko hodín vychladiť.
Jogurtová rolka „Jogurtíno“
Potrebujeme:
100 g bieleho jogurtu
2 bal. instantnej želatíny
6 lyžíc studenej vody
½ malé pohára majonézy
80 g šunky nakrájanej nadrobno
50 g strúhaného syra
2 kyslé uhorky nakrájané nadrobno
2 uvarené mrkvy nakrájané nadrobno
2 vajcia uvarené natvrdo nakrájané nadrobno
Postup:
Želatínu necháme napučať v 6 lyžiciach studenej vody. Preložíme na plameň a zahrievaním rozpustíme. Jogurt zmiešame s majonézou, syrom, nakrájanými vajíčkami, šunkou a zeleninou. Nakoniec primiešame rozpustenú želatínu a celú zmes navrstvíme do formy (srnčí chrbát, alebo inú úzku dlhú formu).
Necháme v chladničke stuhnúť a podávame ako predjedlo nakrájané na kúsky.
Syrová roláda
Vynikajúce pohostenie pre vašich hostí, alebo jednoducho chutná slaná pochúťka zo syra a fantastickej náplne.
Potrebujeme:
12 plátkov taveného syra
100 g najemno strúhaného syra
100 g jemného tvarohu
100 g masla
9 plátkov šunky
5 vajec
1 lyžičku horčice
Soľ, čierne mleté korenie
Najemno nasekanú petržlenovú vňať
Postup:
Plech na pečenie vystelieme papierom a uložíme naň plátky syra tak, aby sa trochu prekrývali. Posypeme syrom a vložíme na 2 minúty do horúcej rúry – aby sa syr spojil.
Vajcia uvaríme natvrdo, necháme vychladnúť, ošúpeme a oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky nastrúhame najemno a zmiešame so soľou, korením, nasekanou petržlenovou vňaťou a tvarohom. Zo žĺtkov, masla a horčice vytvoríme hladkú pomazánku.
Na vychladenú syrovú vrstvu navrstvíme bielkovo-tvarohovú zmes, uložíme na ňu plátky šunky a nakoniec potrieme žĺtkovou pomazánkou.
Roládu pevne zrolujeme a vložíme do chladničky vychladnúť.
Košíčky zo zemiakovej kaše
Potrebujeme:
450 g zemiakovej kaše (pripravenej zo zemiakov a masla, alebo smotany)
200 g mletého kuracieho mäsa
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku
1 vajce
2-3 lyžice múky
70 g tvrdého syra
Postup:
Do zemiakovej kaše pridáme vajcia, múku a soľ. Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na troche oleja dozlatista. Pridáme kuracie mäso, cesnak a opražíme.
Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Zemiakovú zmes navrstvíme do cukrárenského vrecka a vytvárame na plechu tvar košíkov. Potom do každého navrstvíme 1 lyžicu zmesi.
Takto naplnené košíky vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 25-30 minút.
Kolieska z mletého mäska
Potrebujeme:
750 g mletého mäsa (zmes bravčového a hovädzieho)
4 farebné papriky
1 cibuľu nakrájanú nadrobno
3 strúčiky cesnaku
¼ šálky strúhanky
Petržlenovú vňať nakrájanú nadrobno
1 vajce
¼ šálky strúhaného parmezánu
Soľ, čierne mleté korenie, majoránku
1 lyžicu olivového oleja
Špetku chilli
Paradajkové pyré
Postup:
Papriky umyjeme, vyberieme stred a nakrájame na 3-4 hrubšie pásiky. Mäso zmiešame s vajíčkom, strúhankou, osolíme, okoreníme, pridáme petržlenovú vňať a primiešame aj ¾ syra. Môžete pridať aj nadrobno nakrájanú papriku.
Mäso naplníme do pásikov papriky, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a prikryjeme alobalom. Pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút.
Potom alobal zložíme, potrieme paradajkovým pyré a posypeme syrom. Necháme zapiecť ešte asi 15-20 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)