Domácemu pečivu sa nič nevyrovná. Pripravte pre svojich drahých tie najlepšie sladké raňajky alebo vynikajúci olovrant.
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky
50 g kryštálového cukru
12 g soli
250 ml vlažnej vdy
100 g zmäknutého masla
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
14 g sušeného droždia
Ďalej budeme potrebovať:
250 g masla
100 g hladkej múky
1 vajce na potretie
Postup:
Do menšej misky prelejeme vodu a rozpustíme v nej cukor a soľ. V inej miske zmiešame múku s droždím. Keď sa cukor a soľ rozpustia, pridáme tekutinu do múčnej zmesi. Vypracujeme cesto do ktorého postupne vmiesime maslo.
Cesto preložíme na pracovnú dosku a vytvarujeme z neho obdĺžnik. Zabalíme do potravinárskej fólie a vložíme na noc do chladničky.
Z masla a hladkej múky pripravíme mäkké jemné cesto. Obe suroviny zmiešame a vypracujeme jemnú hmotu. Tú vložíme medzi 2 papiere na pečenie a rozvaľkáme na tenký plát, ktorý vložíme na cca 10-15 minút do chladničky.
Dostatočne odležané kysnutné cesto vyberieme z chladničky, preložíme na pracovnú dosku a vyvaľkáme do tvaru veľkého obdĺžnika. Do stredu obdĺžnika uložíme plát jemného maslového cesta a kraje kysnutého cesta preložíme. Opäť rozvaľkáme na veľký plát a kraje opäť preložíme do menšieho obdľžnika. Tento postup zopakujeme 3x (3x cesto rozvaľkáme a okraje preložíme). Potom cesto zabalíme do fólie a necháme cca 45 minút odpočívať.
Po uplynutí tohto času cesto vyberieme a opäť rozvaľkáme na tenký plát. Ten ostrým nožom rozrežeme na trojuholníky, ktoré zrolujeme do tvaru croissantov (rolujeme od širšej k užšej časti). V tejto fáze môžeme croissanty naplniť ľubovoľnou náplňou – lekvárom, marmeládou, nutellou. Vynikajúce sú však aj samé o sebe. Croissanty preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme a necháme ešte cca 4 hodiny kysnúť na teplom mieste.
Vykysnuté croissanty potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 20 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: coolinarika