Výborné cesto, ktoré vonia po syre a kyslej smotane. Netreba čakať na kysnutie a môžete z neho robiť dobroty, aké sa vám zachce.
Potrebujeme:
1 syr bambino v čirevku (alebo iný syr v črievku)
530 g hladkej múky
380 g hery
3 žĺtky
1 bal. Prášku do pečiva
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
3 lyžičky kyslej smotany
Soľ podľa chuti
Mak, semienka, alebo rascu na posyapnie
Na potretie:
Rozšľahané vajíčko
Postup:
Zmiešame si všetky prísady a vypracujeme si jednotné hladké cesto. Rozdelíme na dve polovice a každú rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru kruhu s hrúbkou asi 5 mm. Vykrajujeme kolieska, alebo iné tvary – pokojne môžete robiť aj tyčinky. Ja už som skúšala aj plnené pagáčiky a tiež boli výborné (ak chcete plnené, cesto rozvaľkajte na hrúbku cca 3 mm, vykrojte kruhy a vždy na jeden kruh dajte náplň a prikryte druhým kruhom).
Potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme na papier na pečenie. Ja zvyknem posypať makom. Šup do rúry a pečieme pri 170 stupňoch asi 20 minút. Možno budete potrebovať menej času, sestre stačí 15 minút, záleží na rúre.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)