Môj manžel by ho jedol pokojne aj bez chlebíka, ale to neodporúčam, aby vám nebolo ťažko. Ja sa držím týchto rád a mám istotu, že bude vždy na jednotku. Na Vianoce podávam hlavne na studených misách a návštevy si to nevedia vynachváliť. My máme najradšej údené stehno alebo pliecko, ale je jedno, aký kúsok máte, takto uvaríte akýkoľvek kúsok perfektne!
Tohoto sa držte a nemôžete sa pomýliť:
– Údené si odvážíme, podľa váhy neskôr určíme dobu varenia.
– Ak chcete, aby sa údené dalo krásne nakrájať na studené misy, vždy varíme 1 deň dopredu a necháme odležať.
– Údené z obchodu umyte a na jednu noc pred varením namočte do studenej vody, vyplaví sa prebytočná soľ a uvoľnia sa mäsové vlákna. Mäso sa lepšie uvarí.
– Voda, v ktorej mäso namáčame môže byť ochutená trochou bieleho vína a cesnakom. Ak chcete rýchlejšie odstrániť prebytočnú soľ, pridajte mlieko v pomere 1:1 s vodou.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
– Nepoužívajte na varenie tlakový hrniec, mäso sa ľahko vysuší.
– Stará overená rada – údené varíme toľko, koľko váži. Ak váži 2 kg, varíme 2 hodiny
– Ak máme mäsko v sieťke, vareškou ju pred varením uvoľníme, inak sa nám počas varenia spojí s mäsom a keď ju budeme dávať dole, strhneme aj kusy mäska.
– Vodu vo väčšom hrnci dáme zovrieť, vložíme mäso, počkáme kým opäť zovrie a varíme na najsilnejšom plameni 3-5 minút. Mäso sa takto „obarí“ a uchová si šťavu vo vnútri. Potom teplotu stiahneme a varíme na miernom plameni (ideálne 85 stupňov počas celej doby varu).
– Do vody, v ktorej mäsko varíme pridáme aj cibuľku, cesnak, guličky nového a čierneho korenia a bobkový list. Tie varíme s mäsom počas celej doby varu.
– Vodu po varení nevylievajte. máte základ na skvelú polievku alebo omáčky!
Gabika B.