Možno máte iný recept, no ja nedám dopustiť práve na tento. Metrák – ako ho u nás doma nazývame nemôže na vianočnom stole nikdy chýbať. A je skutočne luxusný!
Potrebujeme:
250 g múky
200 gramov cukru
4 vajcia
2 lyžice kakaa
150 ml oleja
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
150 ml vody
1 bal. prášoku do pečiva
Na krém:
250 g práškového cukru
250 g masla alebo margarínu
300 ml mlieka
1 bal. vanilkového pudingu
1 čokoláda na varenie
Postup:
Rozohrejeme nastavíme na 180 °C. Nachystáme si dva plechy na pečenie, ktoré vyložíme papierom.
Vajcia si rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky ušľaháme s cukrom do peny, pridáme cukor a nakoniec vmiešame aj sypké prísady (múku s práškom do pečiva), striedavo s tekutými (olejom a vodou). V samostatnej miske si ušľaháme bielky do tuhého snehu a opatrne ho primiešame ho žĺtkovej hmoty.
Vymiešame jednotnú hmotu a rozdelíme ju na dve časti. Do jednej primiešame kakao. Každé cesto upečieme na samostatnom plechu. Pri teplote 180 stupňov pečieme 20 minút.
Z pudingového prášku a mlieka uvaríme puding a necháme ho vychladnúť – nezabudneme ani sem-tam miešať, aby sa na pudingu nevytvorila koža.
Upečené, vychladnuté pláty narežeme na pásy.
V samostatnej miske si našľaháme zmäknuté maslo s cukrom a po lyžičkách vmiešame do vychladnutého pudingu a vymiešame jednotný krém.
Teraz ideme „metráky“ skladať. Pás svetlého cesta, krém, pás tmavého cesta, krém a to celé zopakujeme ešte raz. Potom rovnako poskladáme aj druhý zákusok a zvyšným krémom potrieme vrch koláčov a posypeme strúhanou čokoládou.
Dáme vychladiť a môžeme maškrtiť.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)