Perfektný dezert na víkend, alebo aj na sviatočný stôl. Máte ich hotové za chvíľu a chutia fantasticky.
Potrebujeme:
4 šálky hladkej múky (1 šálka 250 ml)
50 g čerstvého droždia
2 lyžice rumu
¼ lyžičky soli
2 vajcia
½ šálky hustej kyslej smotany
1,5 šálky hustého slivkového lekváru
0,5 šálky jahodového džemu
Múku
Poleva:
200 g práškového cukru
3 lyžice rumu
2-3 lyžice horúcej vody
Postup:
V menšej miske rozmiešame cukor s droždím a dobre premiešame, prikryjeme a necháme odstáť pár minút tak, aby droždie získalo tekutú konzistenciu. V miske zmiešame slivkový lekvár a džem.
Rúru nastavíme na 170 stupňov. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Do misky nasypeme múku, pridáme nastrúhané chladné maslo a premiešame prstami. Potom pridáme soľ, 1 vajce, smotanu a droždie. Uhnetieme jednotné cesto, vláčne, s ktorým sa dobre pracuje. Netreba miesiť dlho, všetko, čo potrebujete je zmiešať všetky prísady. S cestom pracujeme hneď, netreba čakať na kysnutie.
Cesto rozdelíme na pomúčenej doske 6-8 častí a každú vyformujeme do tvaru kruhu.
Každý kruh rozdelíme na 6-8 trojuholníkov. Na každý trojuholník navrstvíme náplň a zrolujeme. Preložíme na plech, potrieme vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre 10 minút.
Po upečení potrieme polevou z rumu, cukru a vody. To je všetko, prajeme vám dobrú chuť! :-)
Linda V.
zdroj: mojegotowanie