Tento recept máme v rodine už dlho, ja ho robím podľa receptu, ktorý mi dala ešte prababička, keď som mala asi 17 rokov. U nás doma sú najobľúbenejšie a vždy keď ich robím, spomeniem si na ňu. Dajú sa jesť na sladko, alebo na slano.Výborné sú k polievkam, omáčkam alebo ako náhrada chlebíka.
Potrebujeme:
400 g polohrubej múky
300 ml kyslého mlieka (možno vám bude stačiť aj 250 ml)
1 lyžičku jedlej sódy
1 lyžičku soli
2 lyžičky cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Olej na vyprážanie
Postup:
Všetky suroviny musia mať izbovú teplotu.Suroviny zmiešame v miske a vypracujeme hladké, vláčne cesto, s ktorým sa dobre pracuje. Ak je riedke pridáme soľ, ak naopak príliš tuhé pridáme mlieko.
Cesto necháme pri izbovej teplote postáť asi 20-30 minút. Potom ho vyklopíme na pracovnú dosku a vyformujeme do tvaru valca. Ten nožom nakrájame na rovnaké časti. Každý kúsok ponaťahujeme do tvaru tenšej placky a popicháme vidličkou.
Na panvici s hrubým dnom si zahrejeme trochu oleja – nie ako na langoše, naozaj stačí len na dno. Lokše pečieme na oleji z oboch strán dozlatista.
Prajeme vám dobrú chuť!:-)