Ja som vyskúšala už množstvo receptov, ale tento je taký dobrý, že ich nerobím len na vianoce, ale vždy, keď na ne dostaneme chuť – a to je veru dosť často.
Ochutnajte aj vy, sú výborné!
Potrebujeme:
350 g hladkej múky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
250 g práškového cukru
250 g masla alebo palmarínu
150 g mletých orechov
Kakao – ak chcete, prípadne vanilku
Na plnenie:
1 plechovku salka – nevarené alebo už kúpené karamelové
1 kocku masla (250 g)
Postup:
Všetky suroviny zmiešame.
Vymiešame tuhšie tvárne cesto bez hrudiek .
Cesto klasicky vtlačíme do formičiek na oriešky.
Do formišiek vtlačíme tak, aby na vrchu vznikla priehlbinka na krém.
Formičky uložíme na plech a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 160 stupňov asi 10 minút.
Vyberieme z rúry a po 1-2 minútach vyklopíme (vyklepeme z formiečiek).
Ja formičky nemastím ani nemúčim a oriešky vždy idú pekne von.
Na plnku si buď uvaríme klasické salko v plechovke (varíme asi 2 hodiny ponorené vo vode) alebo použijeme kupované karamelové.
Salko potom ušľaháme s maslom a týmto krémom plníme vychladnuté oriešky.
Vždy na jeden oriešok dáme krém (asi lyžičku) a prilepíme druhý oriešok.
Nakoniec môžeme vyvaľkať v práškovom cukre.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Majka C.