Vynikajúci recept, ktorý sa v našej rodine traduje z generácie na generáciu. Slaný koláčik môžete podávať samotný, alebo ako lahodnú prílohu k mäsku. A chutí rovnako skvele či už ho podávate teplý alebo na studeno.
Potrebujeme:
300g čerstvého špenátu
3 vajcia
2 rožky (príp. veku)
100 ml mlieka
200 g šunky
100 g tvrdého syr
3 strúčiky cesnaku
strúhanka
soľ
mleté čierne korenie
rasca drvená
Postup:
Šunku a syr nakrájame na kocky, rožky nakrájame na kocky a zalejeme mliekom. Vajíčka si rozdelíme a z bielkov ušľaháme sneh. Špenát dôkladne umyjeme, nakrájame a necháme odkvapkať. Necháme zovrieť vodu a zabaríme ňou pripravený špenát. Počkáme cca 10 sekúnd a rýchlo ho ochladíme v studenej vode.
V miske zmiešame namočené rožky, žĺtka, šunku, syr, pretlačený cesnak a špenát zmiešame v miske. Pridáme korenie a soľ. V prípade, že je zmes stále príliš riedka, pridáme 1-2 lyžice strúhanky. Nakoniec do zmesi zľahka vmiešame sneh z bielkov.
Naložíme do vymasteného pekáča, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút.
Prajeme vám dobrú chuť!