Pre všetkých milovníkov syra. Prinášame vám zoznam perfektných syrových chuťoviek, ktoré viete rýchlo a jednoducho pripraviť a budú ozdobou každého slávnostného stola. Vyskúšajte každú jednu, sú vynikajúce.
Syrová rolka
Potrebujeme:
250 g toastového syra alebo tvrdého syra nakrájaného na tenké plátky
Na náplň:
150 g šunky strúhanej alebo nakrájanej nadrobno
150 g kyselých uhoriek nakrájaných nadrobno
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
250 g tvrdého syra nastrúhaného najemno
200 ml kyslej smotany
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Najskôr si pripravíme náplň. Je to veľmi jednoduché, stačí v miske zmiešať všetky prísady.
Rúru nastavíme na 100 stupňov.
Plech na pečenie vymastíme olejom a uložíme na dno plátky syra tak, aby sa čiastočne prekrývali. Potom prikryjeme alobalom a vložíme do rúry.
Vložíme na 10 minút do rúry. Potom pomocou noža opatrne odstránime syr zo dna plechu. Ak sa syr na niektorých vrstvách roztrhne, tieto jednoducho spojíme a dobre pritlačíme.
Potom na syrový základ navrstvíme rovnomerne náplň a pevne zrolujeme. Roládu zabalíme do fólie a minimálne na 2 hodiny vložíme do chladničky. Servírujeme ako klasickú roládu nakrájanú na plátky.
Šunkovo-syrové taštičky
Potrebujeme:
6 plátkov šunky
6 ks syra Babybels alebo iného tvrdého syra nakrájaného na menšie kúsky
100 g hladkej múky
100 g strúhanky
2 vajcia
Olej
Postup:
Do každého plátku šunky zabalíme syr tak, aby nám vznikol tvar taštičky (viď video).
Najdôležitejšie je, aby syr na každej strane zakrytý šunkou, aby nevytiekol počas tepelnej úpravy.
Každú taštičku obalíme v múke, rozšľaných vajciach a nakoniec v strúhanke. Vyprážame v rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista.
Podávame s čerstvou zeleninou a obľúbeným dipom.
Syrové guľôčky ľahké ako pierko
Potrebujeme:
80 g hladkej múky
80 g masla
3 vajcia
40 g najemno nastrúhaného syra
200 ml vody
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Na panvici rozpustíme 80 g masla, 200 ml vody a štipku soli. Za stáleho miešania necháme na miernom ohni, kým maslo a voda nevytvoria jednotnú tekutú zmes.
Do zmesi postupne vmiešame múku, až kým nám nevznikne konzistencia hustého cesta (viď obrázok). Cesto miešame na miernom ohni 2-3 minúty.
Cesto preložíme do samostatnej misky a pridáme k nemu vajcia a za rýchleho miešania vymiešame homogénnu, jemnú hmotu do ktorej nakoniec vmiešame syr.
Miešanie je v tomto recepte obzvlášť dôležité, aby sa do cesta dostal vzduch a bolo krásne nadýchané a vláčne. Cesto miešajte asi 5 minút.
Takto pripravené cesto môžeme navrstviť do cukrárskeho vrecka, alebo dávkovať na plech pomocou lyžice. Z cesta vytvárame malé guličky – bochníčky, ktoré v dostatočných rozostupoch dávkujeme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov, kým bochníky nezískajú zlatistú farbu.
Necháme vychladnúť a môžeme si pochutnávať.
Chrumkavé syrové tyčinky
Potrebujeme:
30 g čerstvého droždia
100 ml teplého mlieka
½ lyžičky cukru
700 g polohrubej múky
250 g masla
6 lyžíc masti
2 žĺtky
150 g strúhaného tvrdého syra
175 g kyslej smotany
1 lyžičku soli
1 lyžičku rasce.
1 lyžičku sladkej papriky
Na potretie:
1 vajce
Postup:
Z teplého mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások.
V miske zmiešame múku so zmäknutým maslom, masťou, žĺtkami, smotanou a ½ strúhaného syra. Pridáme kvások a soľ. Vymiešame hladké cesto a necháme ho odpočívať 3 hodiny.
Potom cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na tenký plát. Nakrájame na tyčinky a preložíme na pelch vystlaný papierom na pečenie. Potrieme vajíčkom, posypeme paprikou a rascou.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov, kým tyčinky nie sú na povrchu zlatisté. V priebehu pečenia posypeme zvyšným syrom.
Najjednoduchší recept na syrové tyčinky
Potrebujeme:
300 g hladkej múky + 1 lyžičku
1 lyžičku soli
250 g masla
175 g kyslej smotany
1 vajce
150 g strúhaného syra
Postup:
Múku so soľou nasypeme do misy. Pridáme nastrúhané alebo na kocky nakrájané maslo a vypracujeme drobivú zmes, do ktorej postupne primiešame smotanu. Vypracujeme jednotné cesto – keďže je cesto lepivé, je dobré nasypať na vrch kopcovitú lyžičku múky.
Zabalíme do fólie a vložíme do chladničky – na niekoľko hodín, prípadne na celú noc.
Vychladené cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm. Nakrájame na prúžky dlhé približne 10 a široké 1 cm.
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme syrom.
Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 23 minút, alebo kým tyčinky nie sú na povrchu hnedasté.
Syrové slimáky
Potrebujeme (na 96 kúskov):
500 ml mlieka
50 g čerstvého droždia
1 lyžičku cukru
800 g hladkej múky
1 lyžičku soli
100 ml oleja
Na náplň:
250 g ovčieho syra (môže byť aj iný syr, prípadne tvaroh, alebo klasický strúhaný eidam)
100 g zmäknutého masla
3 žĺtky
1 lyžičku soli
Postup:
Zo 100 ml teplého mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. V inej miske zmiešame olej so zvyšným mliekom, múkou, soľou a nakoniec aj kváskom. Vypracujeme hladké jednotné cesto bez hrudiek.
Cesto vyberieme z misy a preložíme na pomúčenú dosku, kde ho rozdelíme na 4 rovnaké časti. Prikryjeme a necháme podkysnúť, kým si pripravíme náplň.
Na náplň je potrebné dobre vymiešať syr, so žĺtkami, soľou a maslom.
Keď máme náplň prirpavenú, vezmeme prvý bochník cesta a rozvaľkáme ho na pomúčenej doske na obdĺžnik s rozmermi 40 x 25-30 cm. Na povrch rovnomerne rozotrieme ¼ náplne a potom pevne zrolujeme. Rolku, ktorá nám takto vznikne nakrájame na pásy široké asi 2 cm. Takto postupujeme s každou rolkou. Ideálne je slimáky uložiť do formy na muffiny, aby perfektne držali tvar. Môžete ich však aj uložiť na papier na pečenie a piecť ako zvyčajne.
Pred vložením do rúry, môžeme potrieť vajíčkom a posypať syrom (tento krok je však už len na vás).
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 15-20 minút.
Dobrá rada: Medzi pečením jednotlivých várok dajte náplň do chladničky, aby zbytočne nezmäkla.
Syrové misky
Stačí nastrúhať trochu tvrdého syra roztopiť na panvici a potom preložiť na obrátený pohár, vďaka čomu sa syr vytvaruje do podoby mini-košíčka. Do košíčka môžete servírovať jednoduchý zeleninový šalát, omáčku, alebo iné dobroty. Vyzerá to skvele a čo je najlepšie, nemusíte umývať misky, sú stopercentne jedlé!
Syrové guličky s cesnakom
Potrebujeme:
200 g tvrdého syra
3 vajcia
2-3 strúčiky cesnaku
1-2 lyžice hladkej múky
Olej
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Syr nastrúhame, ochutíme soľou, pridáme vajcia a premiešame.
Cesnak olúpeme a nasekáme najemno a pridáme ho do syrovej hmoty spolu s múkou. Poriadne premiešame, aby sa všetky prísady spojili.
Z cesta tvarujeme guličky, ktoré obalíme v múke.
Takto pripravené guličky vypražíme na oleji do zlatista. Prebytočný olej odstránime servítkou.
Guličky preložíme na tanier a môžeme podávať.
Syrové „samokysky“ na stole do 30 minút
Potrebujeme:
400 g hladkej múky
250 g masla alebo margarínu
200 ml kyslej smotany
30 g čerstvého droždia
150 g strúhaného syra
3 lyžičky soli
Na potretie:
1 žĺtok
Na posypanie:
Strúhaná syr
Postup:
Všetky prísady zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Aj napriek tomu, že sme použili droždie, nemusíme čakať na vykysnutie. S cestom môžeme pracovať hneď. Preložíme na pracovnú dosku, rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a vykrajujeme jednotlivé koláčiky.
Potrieme žĺtkom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 20 minút – každá rúra pečie inak, takže vyberieme, keď sú na povrchu pekne zlatisté.
Rýchle syrové muffinky
Potrebujeme:
2 šálky hladkej múky
½ lyžice prášku do pečiva
½ lyžice jedlej sódy
¾ hrnčeka syrokrému
1 lyžičku soli
2 vajcia
1 téglik bieleho jogurtu (prípadne podľa konzistencie cesta)
Čierne mleté korenie
3-4 strúčiky cesnaku
Sušenú bazalku, oregano, alebo akékoľvek iné zelené bylinky
Hrsť nadrobno nakrájanej šunky – voliteľné
Postup:
V jednej miske zmiešame suché a v inej tekuté prísady a syr (suroviny by mali byť izbovej teploty). Obe zmesi zmiešame a vymiešame hladké cesto.
Navrstvíme do formy na muffiny vymastenej olejom alebo maslom. Vrstvíme asi do ¾ veľkosti jednotlivých otvorov.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov asi 20 minút.
Syrové krekry zo 4 surovín
Potrebujeme:
100 g hladkej múky
100 g tvrdého syra najemno nastrúhaného
100 g masla
1 žĺtok
Postup:
Maslo nakrájame na menšie kúsky a zmiešame s múkou. Rukou vypracujeme hladké cesto. Pridáme syr, žĺtok a dôkladne premiešame. Takto pripravené cesto vyformujeme do guľatého tvaru a zabalíme do potravinovej fólie. Vložíme do chladničky na 30 minút.
Vychladené cesto rozdelíme na dve časti a každú zvlášť rozvaľkáme do tvaru kruhu.
Cesto nakrájame na trojuholníky. Slamkou vytvoríme na povrchu každého trojuholníka dierky.
Trojuholníky preložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne 10 minút pri teplote 180 stupňov.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)