Výborný receptík na maďarské žemľové knedle, ktoré sú také skvelé, že ich môžem jesť aj samé – bez omáčky či ďalších príloh. Keď do nich navyše pridám osmaženú slaninku, míňajú sa doslova ako teplé rožky. A pokojne ich môžete aj zamraziť, keď budete potrebovať chutnú prílohu, stačí len rozmraziť, ohriať na pare a máte prílohu ako lusk!
Potrebujeme:
10-12 krajcov chleba alebo iného pečiva (cca 500 g)
¾ šálky – 1 a ¼ šálky teplého mlieka
2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
Soľ a korenie
2-3 vajcia
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Kúsok pálivej papriky nakrájanej nadrobno, alebo pálivého korenia (ak nemáte radi pálivé, vynechajte)
Voliteľné: Slaninka, opražená cibuľa, šunka, cesnak alebo výbornou voľnou sú aj oškvarky
Postup:
Chlieb natrháme na kúsky, preložíme do misky a zalejeme mliekom – mlieka možno budete potrebovať viac alebo menej, podľa toho, aký suchý je chlieb. Chlieb s mliekom ľahko premiešame, prikryjeme a necháme 30 minút odležať. Potom premiesime rukami a vytvoríme husté cesto. Do tohto cesta pridáme vajcia a ostatné prísady, miesime, kým nevznikne jednotná hmota – cesto by sa nemo príliš lepiť. Premiešame tak, aby vznikla jednotná hmota. Ak sa vám cesto zdá príliš riedke, pridajte 1-2 lyžice krupice (vďaka krupici budú knedličky nadýchanejšie). Z hmoty tvarujeme mokrými rukami guličky a tie jednoducho uvaríme vo vriacej vode. Varíme asi 20 minút a sem tam premiešame. Potom vyberieme a servírujeme horúce.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)