Tento tip na zaváranie som našla na internete – pátrala som u nás aj v zahraničí, pretože manžel aj mamička má cukrovku a bežné zaváraniny s cukrom nemôžu.
Ide o výborný spôsob, ako zachovať prirodzenú chuť ovocia a pochutnávať si na najzdravšej podobe zaváraných dobrôt.
Je potrebné vyberať zrelé sladké plody, ktoré sú bez poškodení, náznakov hniloby alebo plesní.
Vyberajte len prvotriedne plody, napokon robíte to pre seba a svoju rodinu. :-)
Ako na to?
Takýmto spôsobom môžeme zavárať akékoľvek ovocie, z ktorého bežne vyrábame kompóty – broskyne, marhule, čerešne aj jahody.
Najskôr si sterilizujeme poháre – môžeme vyvariť, alebo napríklad použiť mikrovlnku – ja sterilizujem v mikrovlnke viečka aj poháre a potom ešte pretriem viečka a okraje pohárov alkoholom.
Do pohárov navrstvíme ovocie (drobné ovocie nemusíme krájať – väčšie ako marhule, jablká alebo hrušky nakrájame).
Navrstvíme až po vrch a posypeme troškou soli – funguje to podobne ako pri pečení koláčov, soľ podporí sladkosť a zároveň je to konzervant.
Čítala som, že niektorí ľudia soľ vôbec nepoužívajú, ja ju však pridávam.
Takto navrstvené ovocie v pohári zatlačíme viečkom, viečko musíme pevne uzavrieť.
Ovocie po sterilizácií pustí šťavu a sladké aj bez akýchkoľvek prísad.
Ak si však chcete predsa len prisladiť, použite med, ktorý k ovociu pridáte pred sterilizáciou a necháte niekoľko hodín spolu „marinovať“ – potom navrstvíte do pohárov (na 1 kg ovocia asi 2-3 lyžice medu).
Sterilizujeme v hrnci 10 minút (jahody a maliny sterilizujem len 5 minút, aby sa úplne nerozvarili) pri teplote 80-90 stupňov.
Uvidíte, že ovocie pustilo šťavu – práve šťava bude hlavný konzervant a preto sa pozrite, či je ovocie šťavou zaliate, ak nie, ešte chvíľu sterilizujeme.
Otočíme hore dnom, prikryjeme dekou a necháme úplne vychladnúť. a skladujeme v komore, ako bežné zaváraniny.
Samozrejme viečko nesmie tiecť, ani nesmie byť inak uvoľnené
Ovocie má výbornú chuť, je akurát sladké a výborné!
Zdroj: tinkinerecepty