Tento recept pochádza až z ďalekého Moldavska a pre tamojších ľudí bol možnosťou, ako uchovať živiny a vitamíny na dlhú dobu. Navyše, pri tomto recepte netreba zavárať a preto je to aj veľmi jednoduché.
Potrebujeme:
10 hlávok mladého cesnaku (ja používam vždy len domáci – žiadna Čína)
Zväzok čerstvého kôpru
Kúsok koreňa chrenu
1 lyžička horčičného semienka
Mrkvu
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Niekoľko stoniek feniklu
Postup:
Cesnak očistíme ale neošúpeme ho celkom – len povrchové šupky. Mrkvu nakrájame na kolieska, stonky feniklu aj chren nakrájame na kúsky a aj kôpor natrháme na menšie kúsky.
Všetko navrstvíme do väčšieho poháru na zaváranie.
Zmes zalejeme soľným roztokom tak, aby siahal nad cesnak a zeleninu. Nálev pripravíme tak, že do 1 litra studenej vody dáme 1,5 lyžice soli.
Prikryjeme gázou, upevníme gumičkou a necháme v kuchyni pri izbovej teplote stáť cca 1-2 týždne tak (rozmedzie môže byť 5-14 dní), aby obsah získal chuť ako kyslé uhorky. Ochutnajte a budete vedieť, či nechať „kvasiť“ dlhšie, ale už je zmes akurát.
Potom nálev scedíme a zmiešame s vodou. Prevaríme.
Obsah väčšieho pohára rozdelíme do menších pohárov a zalejeme ešte horúcim nálevom. Dobre zavrieme a skladujeme na chladnom tmavom mieste.