Tento recept som objavila úplnou náhodou a zaujalo ma na ňom to, že do cesta sa pridáva tvaroh. Vyskúšala som ho a výsledok bol úžasný. Neuveriteľne mäkučké a ľahké pečivo, ktoré na rozdiel od kupovaného pečiva ostane aj druhý deň stále čerstvé a chutné.
Potrebujeme:
360 g hladkej múky
180 g tučného tvarohu
70 ml mlieka
120 g kryštálového cukru
60 g masla
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
2 vajcia
1 lyžičku sušeného droždia
Kôru z citróna alebo pomaranča
Štipku soli
1 žĺtok na potretie
Postup:
Najskôr si urobíme kvások. V teplom mlieku rozpustíme droždie spolu s niekoľkými lyžicami cukru a múky. Necháme na teplom mieste odpočívať cca 15-20 minút.
Medzitým zmiešame maslo so zvyšným cukrom a vajciami. Do zmesi pridáme tvaroh, ktorý si nastrúhame na strúhadle a dôkladne premiešame. Následne do zmesi pridáme kvások a zvyšnú múku. Vypracujeme hladké, mäkké cesto.
Cesto preložíme na pomúčenú dosku a premiesime rukami. Potom ho vložíme späť do misky, prikryjeme a necháme odpočívať na teplom mieste cca 1 hodinu.
Potom cesto opäť premiestnime na pomúčenú dosku a formujeme z neho menšie „bochníčky“, ktoré položíme na vymastený plech. Potom bochníčky prikryjeme utierkou a necháme ešte 20 minút podkysnúť.
Rúru zatiaľ nastavíme na 200 stupňov. Podkysnuté pečivo potrieme rozšľahaným žĺtkom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30 minút, alebo kým bochníčky nie sú na povrchu zlatisté.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)