Perfektná na hrianky, s čerstvým pečivom alebo aj do omáčok či polievok. Vždy v lete pripravím z väčšej dávky a máme skvelú domácu pochúťku na celý rok.
Potrebujeme:
1,5 kg cukety
6 ks papriky
6 cibúľ
6 strúčikov cesnaku
3-5 ošúpaných rajčín
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Na ochutenie:
5 lyžíc sójovej omáčky
Domáci kečup alebo paradajkový pretlak (dávam od oka asi 200 g)
2 lyžičky cukru
1 lyžičku mletého zázvoru
Soľ, čierne mleté korenie a pálivú papriku podľa chuti
Rastlinný olej
2 ks bobkového listu
Postup:
Rajčiny, papriku a cesnak (okrem cibuľky) očistíme nakrájame a zomelieme v mlynčeku na mäso. Cuketu si zomelieme zvlášť (predtým som ju ošúpala a zbavila jadra). Vo väčšom hrnci rozpálime olej a opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku. Na cibuľku najskôr pridáme cuketu a krátko spolu dusíme, potom pridáme aj ostatnú zeleninu a napokon aj kečup, soľ a koreniny – zmes ochutnávame a podľa toho pridávame ďalšie chute.
Dusíme 20 minút na strednom plameni a ešte horúcu zmes plníme do čistých pohárov. A následne 20 minút sterilizujeme. Potom obrátime hore dnom, necháme vychladnúť a skladujeme na tmavom mieste.
Zmes môžete pred sterilizáciou rozmixovať, my však máme radi aj s kúskami zeleniny. :-)