Dokonalé šľahačkové cesto na tú najlepšiu domácu štrúdľu: Je úžasne jemné, lahodné a dobre sa s ním pracuje, robím vždy z dvojitej dávky!

Cesto zo šľahačky je úžasne jemné, voňavé a jemné. Dobre sa s ním pracujem a ja vždy robím aspoň z dvojitej dávky, pre všetkých našich hladošov doma.

Ak milujete domáce štrúdle, no nebaví vás trápenie s ťahaným cestom, tento recept si zamilujete.

 

 

Šľahačkové cesto je ľahučké, vláčne a mimoriadne elastické – dá sa jednoducho vyvaľkať, nelepí sa a po upečení zostáva krásne mäkké aj na druhý deň.

Vďaka smotane na šľahanie má cesto jemnú, maslovú chuť a dokonale sa hodí ku každej plnke – jablkovej, tvarohovej aj makovej. Je to recept, ktorý sa v rodine rýchlo stane pokladom, pretože s ním štrúdľa vždy vyjde na jednotku.

Nie je preto divu, že ho mnohí pečú rovno z dvojitej dávky!

Ako pripraviť šľahačkové cesto na štrúdľu?

 

 

Cesto zo šľahačky je úžasne jemné, voňavé a jemné.

Dobre sa s ním pracujem a ja vždy robím aspoň z dvojitej dávky, pre všetkých našich hladošov doma.

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

½ bal. kypriaceho prášku

200 g smotany na šľahanie aspoň 31%

 

 

2 vajcia

2 lyžice olctu

Štipku soli

Náplň:

Tvaroh a hrozienka

Strúhanka, strúhané jablká a škorica

Mak, zavárané čerešne a práškový cukor

Na potretie:

Maslo a trochu rumu

Postup:

Všetky suroviny na cesto zmiešame v miske a vypracujeme jednotné cesto – cesto by nemalo byť príliš tekuté ani príliš tuhé, potreby pridávame mlieko alebo múku.

 

 

Nechám odležať 30 minút, rozdelíme na 3 časti a následne rozvaľkáme každú časť na plát.

Prvý plát posypeme strúhankou, cukrom a škoricou a navrstvíme na ňu strúhané jablká.

Na druhú navrstvíme tvaroh s hrozienkami a cukrom a na tretiu mak s cukrom a čerešňami.

 

 

Zavinieme – klasicky, alebo narežme na pásiky a tie striedavo prekladáme cez náplň.

Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozpusteným maslom a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 200 stupňov asi pol hodinu.

 

 

Po vybratí z rúry, potrieme rozpusteným maslom zmiešaným s trochou rumu.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Dáška L.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes