Ak milujete domáce štrúdle, no nebaví vás trápenie s ťahaným cestom, tento recept si zamilujete.

Šľahačkové cesto je ľahučké, vláčne a mimoriadne elastické – dá sa jednoducho vyvaľkať, nelepí sa a po upečení zostáva krásne mäkké aj na druhý deň.
Vďaka smotane na šľahanie má cesto jemnú, maslovú chuť a dokonale sa hodí ku každej plnke – jablkovej, tvarohovej aj makovej. Je to recept, ktorý sa v rodine rýchlo stane pokladom, pretože s ním štrúdľa vždy vyjde na jednotku.
Nie je preto divu, že ho mnohí pečú rovno z dvojitej dávky!
Ako pripraviť šľahačkové cesto na štrúdľu?

Cesto zo šľahačky je úžasne jemné, voňavé a jemné.
Dobre sa s ním pracujem a ja vždy robím aspoň z dvojitej dávky, pre všetkých našich hladošov doma.
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
½ bal. kypriaceho prášku
200 g smotany na šľahanie aspoň 31%

2 vajcia
2 lyžice olctu
Štipku soli
Náplň:
Tvaroh a hrozienka
Strúhanka, strúhané jablká a škorica
Mak, zavárané čerešne a práškový cukor
Na potretie:
Maslo a trochu rumu
Postup:
Všetky suroviny na cesto zmiešame v miske a vypracujeme jednotné cesto – cesto by nemalo byť príliš tekuté ani príliš tuhé, potreby pridávame mlieko alebo múku.

Nechám odležať 30 minút, rozdelíme na 3 časti a následne rozvaľkáme každú časť na plát.
Prvý plát posypeme strúhankou, cukrom a škoricou a navrstvíme na ňu strúhané jablká.
Na druhú navrstvíme tvaroh s hrozienkami a cukrom a na tretiu mak s cukrom a čerešňami.

Zavinieme – klasicky, alebo narežme na pásiky a tie striedavo prekladáme cez náplň.
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozpusteným maslom a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 200 stupňov asi pol hodinu.

Po vybratí z rúry, potrieme rozpusteným maslom zmiešaným s trochou rumu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Dáška L.



















