Niektoré recepty si v sebe nesú viac než len chuť – nesú spomienky, tradície a kúzlo starých čias.

Tento krehký orechový koláč je presne taký.
Z kuchárky mojej prababky sa k nám dostal po generáciách a jeho jemná, nadýchaná štruktúra s chrumkavými mandľovými lupienkami a bohatým krémom z mascarpone vás okamžite prenesie do domácich kuchýň plných vôní pečenia.
Nepotrebujete žiadne moderné triky ani zložité ingrediencie – len poctivú ruku, trpezlivosť a chuť ochutnať pravú sladkú nostalgiu.
Po prvom súste pochopíte, prečo lepší orechový koláč som roky nejedla.
Ako pripraviť krehký orechový koláč?
Potrebujeme:
300 g polohrubej múky
200 g masla (prípadne môže byť aj margarín)
150 g práškového cukru
4 žĺtka
1 prášok do pečiva
Kôra z polovice citróna
Plnka:

4 bielka
150 g práškového cukru
200 g mletých vlašských orechov
3 lyžice marhuľového džemu
Postup:
Vymiešame do peny žĺtky s cukrom. Potom pridáme maslo, a múku s práškom do pečiva s citrónovou kôrou.

Vymiesime hladké cesto.Cesto rozdelíme na cca 500 g a druhá časť cca 250 g.
Obe časti cesta zabalíme do fólie a dáme do chladničky asi na 1 hodinu odpočívať.
Pripravíme si plnku:
Vyšľaháme bielka so štipkou soli do peny, potom pridáme práškový cukor a ušľaháme tuhý sneh.

Potom do snehu vmiešame mleté orechy.
Na plech cca 20 x 30 cm si dáme pier na pečenie.
Väčšiu časť cesta vyvaľkáme na veľkosť plechu.
Dáme piecť do predhriatej rúry na 180°C a zapečieme asi na 5 minút.

Cesto potom potrieme marhuľovým džemom a zalejeme snehovo orechovou plnkou a rovnomerne rozotrieme.
Na vrch snehovej vrstvy nastrúhame zvyšné cesto.
Dopekáme asi 20 minút.Potom necháme úplne vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)


















