Babičkin strúhaný jablkový koláč s pudingom a škoricou: Toto je klenot každej rodinnej kuchárky!

Ak máte radi jemné, šťavnaté a svieže koláče s jablkami, tento recept si jednoducho zamilujete.

Nenáročný a výnimočne chutný jablkový koláčik podľa receptu z youtube poteší každého malého aj veľkého maškrtníka.

Skvelý spôsob ako využiť jabĺčka z vlastnej úrody.

 

 

Ak máte radi jemné, šťavnaté a svieže koláče s jablkami, tento recept si jednoducho zamilujete.

Strúhaný jablkový koláč s pudingom spája to najlepšie z domácej pečenej klasiky – krehké cesto, voňavé jablká a krémový puding, ktorý mu dodáva neodolateľnú vláčnosť.

Je ľahký, osviežujúci a ideálny na každé ročné obdobie, no najviac vynikne práve na jeseň, keď sú jablká najšťavnatejšie.

Tento koláč sa pečie rýchlo, chutí fantasticky teplý aj studený a z tanierov mizne doslova rýchlosťou blesku.

Skvele sa hodí k šálke kávy či čaju a určite poteší každého, kto má rád poctivé domáce zákusky bez zbytočnej námahy.

Ako pripraviť strúhaný jablkový koláč s pudingom?

 

 

Potrebujeme:

plech s rozmerom 23 x 35 cm.

Na cesto:

350 g múky

1,5 ČL prášku do pečiva

štipku soli

vanilkový cukor

70 g práškového cukru

200 g masla

1 stredne veľké vajce

Na vanilkový puding

750 ml mlieka

vanilkovú esenciu alebo lusky

3 stredne veľké vajcia

80 g práškového cukru

45 g kukuričného škrobu

75 g masla

Na jablkovú plnku

1 kg jabĺk

3 – 4 polievkové lyžice cukru

trochu škorice

na posypanie: práškový cukor

Postup:

Jablká si ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame. Vložíme do panvice, posypeme cukrom a pridáme asi lyžičku škorice. Podusíme niekoľko minút.

 

 

Pripravíme si cesto. Do väčšej misy si preosejeme múku.

Pridáme prášok do pečiva, vanilkový cukor, štipku soli, práškový cukor a nakrájané maslo. Všetko spolu zmiešame rukami a vznikne nám sypká konzistencia.

Do tej pridáme vajíčko a dobre premiešame.

Cesto, ktoré nám vznikne, si preložíme na pracovnú dosku a spracujeme ho na hladkú kompaktnú hmotu. Rozdelíme si ho na 2 časti a vložíme ho do mrazničky asi na 2 hodiny.

 

 

Medzitým si pripravíme krém. Mlieko nalejeme do hrnca, pridáme doňho vanilku a privedieme do varu. 3 stredne veľké vajcia si vyšľaháme v miske, pridáme cukor, kukuričný škrob a dobre premiešame.

Do tejto hmoty pridávame cez sitko horúce mlieko s vanilkou.

Potom prelejeme mliečnu zmes naspäť do hrnca a varíme, kým krém nezhustne. Do horúceho krému zašľaháme maslo. Krém prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť.

 

 

Plech si vymastíme maslom, vystelieme papierom na pečenie a na dno nastrúhame polovicu mrazeného cesta.

Rovnomerne ho rozložíme, navrstvíme jablká a navrch rozotrieme všetko pudingový krém.

Nastrúhame si aj zvyšné cesto, posypeme ním celý vrch koláča a dáme piecť do predhriatej rúry na 180 °C. Pečieme asi 35 minút. Hotový koláč necháme úplne vychladnúť na plechu, potom ho vyberieme.

Posypeme ho práškovým cukrom a môžeme podávať.

Prajeme dobrú chuť!

VIDEONÁVOD

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes