Nenáročný a výnimočne chutný jablkový koláčik podľa receptu z youtube poteší každého malého aj veľkého maškrtníka.
Skvelý spôsob ako využiť jabĺčka z vlastnej úrody.

Ak máte radi jemné, šťavnaté a svieže koláče s jablkami, tento recept si jednoducho zamilujete.
Strúhaný jablkový koláč s pudingom spája to najlepšie z domácej pečenej klasiky – krehké cesto, voňavé jablká a krémový puding, ktorý mu dodáva neodolateľnú vláčnosť.
Je ľahký, osviežujúci a ideálny na každé ročné obdobie, no najviac vynikne práve na jeseň, keď sú jablká najšťavnatejšie.
Tento koláč sa pečie rýchlo, chutí fantasticky teplý aj studený a z tanierov mizne doslova rýchlosťou blesku.
Skvele sa hodí k šálke kávy či čaju a určite poteší každého, kto má rád poctivé domáce zákusky bez zbytočnej námahy.
Ako pripraviť strúhaný jablkový koláč s pudingom?

Potrebujeme:
plech s rozmerom 23 x 35 cm.
Na cesto:
350 g múky
1,5 ČL prášku do pečiva
štipku soli
vanilkový cukor
70 g práškového cukru
200 g masla
1 stredne veľké vajce
Na vanilkový puding
750 ml mlieka
vanilkovú esenciu alebo lusky
3 stredne veľké vajcia
80 g práškového cukru
45 g kukuričného škrobu
75 g masla
Na jablkovú plnku
1 kg jabĺk
3 – 4 polievkové lyžice cukru
trochu škorice
na posypanie: práškový cukor
Postup:
Jablká si ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame. Vložíme do panvice, posypeme cukrom a pridáme asi lyžičku škorice. Podusíme niekoľko minút.

Pripravíme si cesto. Do väčšej misy si preosejeme múku.
Pridáme prášok do pečiva, vanilkový cukor, štipku soli, práškový cukor a nakrájané maslo. Všetko spolu zmiešame rukami a vznikne nám sypká konzistencia.
Do tej pridáme vajíčko a dobre premiešame.
Cesto, ktoré nám vznikne, si preložíme na pracovnú dosku a spracujeme ho na hladkú kompaktnú hmotu. Rozdelíme si ho na 2 časti a vložíme ho do mrazničky asi na 2 hodiny.

Medzitým si pripravíme krém. Mlieko nalejeme do hrnca, pridáme doňho vanilku a privedieme do varu. 3 stredne veľké vajcia si vyšľaháme v miske, pridáme cukor, kukuričný škrob a dobre premiešame.
Do tejto hmoty pridávame cez sitko horúce mlieko s vanilkou.
Potom prelejeme mliečnu zmes naspäť do hrnca a varíme, kým krém nezhustne. Do horúceho krému zašľaháme maslo. Krém prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť.

Plech si vymastíme maslom, vystelieme papierom na pečenie a na dno nastrúhame polovicu mrazeného cesta.
Rovnomerne ho rozložíme, navrstvíme jablká a navrch rozotrieme všetko pudingový krém.
Nastrúhame si aj zvyšné cesto, posypeme ním celý vrch koláča a dáme piecť do predhriatej rúry na 180 °C. Pečieme asi 35 minút. Hotový koláč necháme úplne vychladnúť na plechu, potom ho vyberieme.
Posypeme ho práškovým cukrom a môžeme podávať.
Prajeme dobrú chuť!



















