Orechový zákusok s mascarpone citrónovým krémom: Toto je najväčší hit na každej jeden oslave – objednáva si ho celá rodina!

Výborný domáci zákusok, ktorý si nebudete vedieť vynachváliť. kombinácia čokoládového mascarpone krému, citrónového krému a orechového cesta je taká vynikajúca, že jeden kúsok vám určite nebude stačiť!

Výborný domáci zákusok, ktorý si nebudete vedieť vynachváliť. kombinácia čokoládového mascarpone krému, citrónového krému a orechového cesta je taká vynikajúca, že jeden kúsok vám určite nebude stačiť!

Ako pripraviť orechový zákusok s mascarpone krémom?

 

 

Potrebujeme:

Na dva pláty cesta:

12 bielkov

12 lyžíc práškového cukru

12 lyžíc mletých sušienok

12 lyžíc mletých vlašských orechov

2 lyžice polohrubej múky

štipka soli

Mascarpone krém:

6 žĺtkov

100 g práškového cukru

1 lyžica škrobu

250 ml mlieka

125 g mascarpone

200 ml kyslej smotany

šťava z polovice citróna

Čokoládový krém:

6 žĺtkov

100 g práškového cukru

1 lyžica škrobu

250 ml mlieka

160 g horkej čokolády

200 ml smotany na šľahanie

Poleva:

100 g cukru

100 g celých orechov

Postup:

Z orechového cesta budeme piecť dve piškóty (dva pláty cesta). Čiže buď si hotové cesto rozdelíte na dve časti, alebo si vyšľahajte dve cestá, s tým, že si rozdelíte ingrediencie na cesto na polovicu.

 

 

Príprava cesta – najskôr vyšľaháme bielka so štipkou soli do peny, potom pridáme po lyžiciach práškový cukor a ušľaháme tuhý sneh.

Sneh musí byť naozaj pevný a šľahajte podľa potreby hoc aj 10 minút.

Potom vmiešame orechy premiešané s preosiatou múkou a mletými sušienkami. Miešame zľahka najlepšie stierkou.

 

 

Hotové cesto vylejeme na plech vyložený s papierom na pečenie  (30 x 40 cm).

Každú piškótu pečieme vo vyhriatej rúre na 160°C asi 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť, preklopíme a papier odstránime.

Pripravíme si mascarpone krém: vyšľaháme žĺtka s cukrom, potom pridáme škrob a vmiešame mlieko.

Hrniec dáme na mierny oheň a za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Po uvarení prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.

 

 

Do vychladnutého krému vmiešame mascarpone, citrónovú šťavu a kyslú smotanu. Vymiešame hladký krém, ktorý rozotrieme na prvý plát cesta.

Čokoládový krém: vymiešame žĺtky s cukrom, potom pridáme škrob a mlieko.

Uvaríme krém na strednom plameni a potom odstavíme a vmiešame nalámanú čokoládu a premiešame kým sa čokoláda neprepojí.

Takto prikryté fóliou necháme vychladnúť a po vychladnutí vmiešame vyšľahanú šľahačku.

 

 

Na mascarpone krém priložíme druhý plát orechovej piškóty a na ňu rozotrieme čokoládový krém. Takto vložíme zákusok do chladničky najlepšie na pár hodín (cez noc).

Na druhý deň si pripravíme karamelizované orechy.

 

 

Na panvici s nepriľnavým povrchom si na sucho opražíme celé vlašské orechy.

Zosypeme ich na plech vyložený s papierom na pečenie, panvicu vytrieme a urobíme na nej z cukru karamel s ktorým zalejeme orechy.

Takto necháme zatuhnúť a potom rozmixujeme v mixéri, pripravenou strúhankou z karamelu posypeme povrch zákusku.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes