Ak hľadáte šalát, ktorý je nielen zdravý, ale aj lahodný, svieži a výživný, tento kapustový šalát so zeleným jablkom, orechmi a jemným jogurtovým dresingom je ideálnou voľbou.

Vďaka kombinácii chrumkavej kapusty, sladkokyslého jablka, aromatickej cibule a orechov ponúka nielen dokonalú harmóniu chutí, ale aj množstvo vitamínov a minerálov.
Ako pripraviť vitamínový šalát?
Ingrediencie:
Na šalát:
Kapusta – 300–400 g
Mrkva – 1 ks
Trstinový cukor – 1 čajová lyžička
Soľ – podľa chuti
Červená cibuľa – 1 ks
Zelené jablko – 1 ks
Zelená cibuľka – 1 ks
Petržlenová vňať – podľa chuti
Vlašské orechy – hrsť (môžu byť aj jemne opražené)
Na dresing:

Biely jogurt – 2 polievkové lyžice
Olivový olej – 100 g
Ryžový ocot – 1 polievková lyžica
Provensálske bylinky – podľa chuti
Sušený cesnak – štipka
Soľ – podľa chuti
Trstinový cukor – 1 čajová lyžička
Horčica – 1 čajová lyžička
Postup prípravy
1. Príprava zeleniny

Kapustu dôkladne očistite a nakrájajte na jemné tenké prúžky. Posypte ju štipkou soli a trstinovým cukrom, jemne premasírujte rukami, aby zmäkla a pustila trochu šťavy – vďaka tomu bude šalát šťavnatejší a menej tuhý.
Mrkvu ošúpte a nastrúhajte najemno.
Červenú cibuľu nakrájajte na tenké plátky, zelené jablko zbavte jadrovníka a nastrúhajte ho alebo nakrájajte na tenké prúžky. Zelenú cibuľku nasekajte nadrobno. Všetko vložte do väčšej misy.
2. Príprava dresingu

V menšej miske zmiešajte jogurt, olivový olej, ryžový ocot, horčicu, trstinový cukor, provensálske bylinky, sušený cesnak a soľ. Metličkou alebo vidličkou všetko dobre prešľahajte, až kým nevznikne hladká, mierne hustá emulzia.
3. Dokončenie šalátu
Do misy so zeleninou nalejte pripravený dresing a všetko dôkladne premiešajte. Nakoniec pridajte nasekanú petržlenovú vňať a vlašské orechy (ak preferujete intenzívnejšiu chuť, orechy predtým nasucho opražte na panvici).

Šalát nechajte aspoň 15–20 minút odpočívať v chladničke, aby sa chute dokonale prepojili.
Tipy na podávanie
Tento šalát je výborný ako ľahký obed, večera alebo príloha ku grilovanému mäsu či rybe.
Pre extra osvieženie môžete pridať pár kvapiek citrónovej šťavy alebo trochu nasekanej mäty.

Ak preferujete vegánsku verziu, jogurt nahraďte rastlinným alternatívnym (napr. sójovým alebo kokosovým).
Nutričné benefity
Kapusta je bohatá na vitamín C, vlákninu a antioxidanty.
Mrkva a jablko dodávajú sladkastú chuť a množstvo betakaroténu.
Jogurt zjemňuje chuť a podporuje trávenie.
Orechy prinášajú zdravé tuky, bielkoviny a chrumkavú textúru.




















