Kapusta, mrkva a jablko! Každý sa ma pýta na recept: Najlepší vitamínový šalát s výbornou chuťou!

Tento kapustový šalát so zeleným jablkom a orechmi je ukážkovým príkladom, že aj jednoduché suroviny dokážu vytvoriť výnimočné jedlo.

Ak hľadáte šalát, ktorý je nielen zdravý, ale aj lahodný, svieži a výživný, tento kapustový šalát so zeleným jablkom, orechmi a jemným jogurtovým dresingom je ideálnou voľbou.

 

 

Vďaka kombinácii chrumkavej kapusty, sladkokyslého jablka, aromatickej cibule a orechov ponúka nielen dokonalú harmóniu chutí, ale aj množstvo vitamínov a minerálov.

Ako pripraviť vitamínový šalát?

Ingrediencie:

Na šalát:

Kapusta – 300–400 g

Mrkva – 1 ks

Trstinový cukor – 1 čajová lyžička

Soľ – podľa chuti

Červená cibuľa – 1 ks

Zelené jablko – 1 ks

Zelená cibuľka – 1 ks

Petržlenová vňať – podľa chuti

Vlašské orechy – hrsť (môžu byť aj jemne opražené)

Na dresing:

 

 

Biely jogurt – 2 polievkové lyžice

Olivový olej – 100 g

Ryžový ocot – 1 polievková lyžica

Provensálske bylinky – podľa chuti

Sušený cesnak – štipka

Soľ – podľa chuti

Trstinový cukor – 1 čajová lyžička

Horčica – 1 čajová lyžička

Postup prípravy

1. Príprava zeleniny

 

 

Kapustu dôkladne očistite a nakrájajte na jemné tenké prúžky. Posypte ju štipkou soli a trstinovým cukrom, jemne premasírujte rukami, aby zmäkla a pustila trochu šťavy – vďaka tomu bude šalát šťavnatejší a menej tuhý.

Mrkvu ošúpte a nastrúhajte najemno.

Červenú cibuľu nakrájajte na tenké plátky, zelené jablko zbavte jadrovníka a nastrúhajte ho alebo nakrájajte na tenké prúžky. Zelenú cibuľku nasekajte nadrobno. Všetko vložte do väčšej misy.

2. Príprava dresingu

 

 

V menšej miske zmiešajte jogurt, olivový olej, ryžový ocot, horčicu, trstinový cukor, provensálske bylinky, sušený cesnak a soľ. Metličkou alebo vidličkou všetko dobre prešľahajte, až kým nevznikne hladká, mierne hustá emulzia.

3. Dokončenie šalátu

Do misy so zeleninou nalejte pripravený dresing a všetko dôkladne premiešajte. Nakoniec pridajte nasekanú petržlenovú vňať a vlašské orechy (ak preferujete intenzívnejšiu chuť, orechy predtým nasucho opražte na panvici).

 

 

Šalát nechajte aspoň 15–20 minút odpočívať v chladničke, aby sa chute dokonale prepojili.

Tipy na podávanie

Tento šalát je výborný ako ľahký obed, večera alebo príloha ku grilovanému mäsu či rybe.

Pre extra osvieženie môžete pridať pár kvapiek citrónovej šťavy alebo trochu nasekanej mäty.

 

 

Ak preferujete vegánsku verziu, jogurt nahraďte rastlinným alternatívnym (napr. sójovým alebo kokosovým).

Nutričné benefity

Kapusta je bohatá na vitamín C, vlákninu a antioxidanty.

Mrkva a jablko dodávajú sladkastú chuť a množstvo betakaroténu.

Jogurt zjemňuje chuť a podporuje trávenie.

Orechy prinášajú zdravé tuky, bielkoviny a chrumkavú textúru.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes