Zemplínske svadobné holúbky podľa 200-rokov starého receptu: Kuchársky klenot našich prababičiek!

Recept je pôvodný a najlepšie je naň použiť mladú kapustu, ak však nemáte, poslúži aj staršia.

Tento recept sa traduje z generácie na generáciu a kedysi nesmel chýbať na žiadnej svadobnej hostine.

 

 

Zemplínske svadobný holúbky sú klenotom našej rodinnej kuchárky, no pravdou je, že nikto ich nerobí tak chutne, ako naša starká.

Recept je pôvodný a najlepšie je naň použiť mladú kapustu, ak však nemáte, poslúži aj staršia.

Ako pripraviť zemplínske svadobné holúbky?

Potrebujeme:

1, 5 malej hlávky kapusty

500 g ryže

 

 

1750 g mletého bravčového mäsa

Domáca vegeta (domáca vegeta s ligurčekom, tá je najlepšia)

soľ

mleté čierne korenie

sladká paprika

bravčová masť

1 väčšie vajíčko alebo 2 menšie

 

 

2 strúčiky cesnaku

2 cibule

250 ml paradajkového pretlaku

Postup:

Z kapusty vyrežeme hlúbik. Dáme ju do vriacej vody, aby listy zmäkli a dali sa oddeliť.

Premytú ryžu, mäso, vajíčka a prelisovaný cesnak spolu zmiešame.

 

 

Pridáme vegetu, soľ a čierne korenie podľa chuti.

Cibuľu popražíme na oleji a bravčovej masti, pridáme sladkú papriku a soľ.

Postupne primiešame do mäsovo-ryžovej zmesi.

 

 

Zmesou plníme kapustné listy. Zvyšné listy použijeme na vyloženie hrnca – jednoducho ich uložíme na dno.

Plnené listy uložíme do hrnca na kapustové listy, zalejeme paradajkovým pretlakom a vodou.

Varíme zhruba 45 minút, respektíve dovtedy, pokým mäso a ryža nezmäknú.

 

 

Podávame s chlebom. Ak nám zvýši kapusta, pokrájame ju na rezančeky a podávame ako prílohu.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes