Ovsené vločky s mrkvou a jablkom! Žiadna múka, žiadny cukor: Zdravý koláč s výbornou chuťou, aj deti si pýtajú dupľu!

Ak hľadáte dezert, ktorý je zdravý, výživný a pripravený bez zbytočného cukru či múky, tento koláč z ovsených vločiek, mrkvy a jabĺk si určite zamilujete.

 

 

Je to ideálna voľba pre raňajky, desiatu aj popoludňajší snack – zasýti, dodá energiu a zároveň podporí trávenie.

Navyše je hotový za pár minút a zvládne ho aj úplný začiatočník v kuchyni.

Prečo je tento koláč taký výnimočný

Bez bielej múky a pridaného tuku: Ovsené vločky nahrádzajú múku a poskytujú vlákninu, ktorá podporuje trávenie a stabilizuje hladinu cukru v krvi.

Mrkva a jablká dodajú koláču prirodzenú sladkosť, vláčnosť a množstvo vitamínov.

 

 

Žiadny pridaný cukor (ak nechcete): O sladkosť sa postarajú ovocie a trocha medu.

Rýchla príprava: Celý proces – od nastrúhania surovín po vloženie do rúry – zvládnete do 10–15 minút.

Ako pripraviť zdravý koláč z mrkvy a ovsených vločiek?

Ingrediencie (na formu cca 25 × 20 cm):

 

 

2 stredne veľké mrkvy (najemno nastrúhané)

2 stredne veľké jablká (nastrúhané, ideálne sladšie odrody)

150 g ovsených vločiek

2 ks vajec

3 lyžice medu (alebo javorového sirupu)

1 lyžička mletej škorice

1/2 balíčka prášku do pečiva

2 lyžice mletých orechov alebo kokosu (voliteľné)

2 lyžice mlieka alebo rastlinného nápoja (ak je cesto príliš husté)

Postup prípravy:

Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si menší plech alebo zapekaciu misu vystlanú papierom na pečenie.

 

 

Nastrúhajte mrkvu a jablká – nemusíte ich šúpať, ak sú z domáceho zdroja.

V miske rozšľahajte vajcia s medom a pridajte škoricu.

Pridajte ovsené vločky, prášok do pečiva, mrkvu a jablká. Dobre premiešajte.

Ak je zmes príliš hustá, prilejte trochu mlieka – cesto by malo byť vláčne, ale nie riedke.

Vylejte cesto do formy a zarovnajte.

 

 

Pečte 25–30 minút, kým koláč nie je na povrchu zlatistý a pružný na dotyk.

Tipy na vylepšenie:

Pre extra arómu môžete pridať štipku muškátového orieška alebo vanilkový extrakt.

Ak máte radi oriešky, posypte vrch koláča mandľovými lupienkami pred pečením.

Na servírovanie je výborný s gréckym jogurtom a čerstvým ovocím.

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes