Zdravý jablkový koláč Brownie: Bez cukru a bez múky!

Zdravý brownie koláč s banánom, jablkom a orechmi.

Tento zdravý brownie koláč je ideálny pre všetkých, ktorí si chcú dopriať sladké potešenie bez výčitiek.

 

 

Namiesto rafinovaného cukru využíva prirodzenú sladkosť banánov, jabĺk a hrozienok.

Ovsené vločky dodajú vláčnosť a vlákninu, zatiaľ čo orechy a tekvicové semienka sa postarajú o príjemnú chrumkavosť a zdravé tuky.

Koláč je jednoduchý na prípravu, výživný a výborne sa hodí na raňajky, desiatu alebo ako zdravší dezert ku káve.

Navyše sa dá ľahko prispôsobiť – podľa chuti môžete pridať napríklad kokos, proteínový prášok či trošku medu.

Ako pripraviť zdravý koláč brownie?

Potrebujeme:

Na cesto:

2 zrelé banány

 

 

2 lyžice hrozienok (cca 20 g)

2 lyžice kakaového prášku (cca 15 g)

2 vajcia

1 čajová lyžička prášku do pečiva (cca 5 g)

1 šálka ovsených vločiek (cca 90 g)

5 polievkových lyžíc jogurtu alebo kyslej smotany (cca 75 g)

1 jablko (cca 120 g)

1 polievková lyžica tekvicových semienok (cca 10 g)

2 lyžice vlašských orechov (cca 20 g)

1 čajová lyžička škorice (cca 3 g)

trochu olivového oleja na vymastenie formy

Na dekoráciu:

 

 

80 g horkej čokolády bez cukru

3 lyžice horúceho mlieka (cca 45 ml)

nasekané vlašské orechy na posypanie

Postup:

Predohrejte rúru na 180 °C (horný/dolný ohrev).

 

 

Formu (cca 20×20 cm) jemne vymastite olivovým olejom alebo vystlite papierom na pečenie.

Rozmixujte banány spolu s hrozienkami do hladka.

Pridajte vajcia a jogurt (alebo smotanu) a premiešajte.

Vmiešajte kakaový prášok, prášok do pečiva, škoricu a ovsené vločky.

 

 

Jablko nastrúhajte nahrubo a pridajte do cesta spolu s nasekanými orechmi a tekvicovými semienkami.

Všetko dobre premiešajte, aby vznikla hustejšia hmota.

Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte 25–30 minút, kým je stred pevný a okraje sa jemne oddelia od formy.

Po upečení nechajte koláč vychladnúť.

Čokoládová poleva

 

 

V miske rozpustite horkú čokoládu nad parou alebo v mikrovlnke (krátko, po 15 sekundách).

Pridajte horúce mlieko a miešajte, kým nevznikne hladká poleva.

Polejte ňou vychladnutý koláč a posypte nasekanými vlašskými orechmi.

Nechajte stuhnúť v chladničke aspoň 30 minút.

Tipy

 

 

Ak si želáte koláč ešte vláčnejší, pridajte trochu strúhaného kokosu alebo extra lyžicu jogurtu.

Pre jemne sladšiu chuť môžete pridať datle alebo trochu medu.

Koláč je vhodný aj ako zdravé raňajky alebo dezert ku káve.

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes