Richard Sučanský z bratislavskej Rače zbiera tradičné recepty od skúsených račianskych kuchárok.

Nedávno sa na internete pochválil svojim najvzácnejším úlovkom – 100-ročným receptom na najlepšiu domáci závin.
Recept sme vyskúšali aj my v redakcii portálu To je nápad! a musíme povedať, že by sa mal rozhodne uchovať aj pre ďalšie generácie.
Fantastický babkin závin (recept)
Potrebujeme:
Cesto:
600 g polohrubej múky
60 g práškového cukru
2 ks žĺtka

50 g kvasníc
2 dcl mlieko
250 g maslo.
Maková plnka:

300 g maku
hrozienka
1 dcl rumu
citrónová kôra
300g kryštálového cukru
1,5 dcl vody.
Z cukru a vody uvaríme cukrový sirup (na niť). Do maku zamiešame horúci sirup a pridáme 1 dcl rumu a asi 3 prúžky citrónovej kôry.
Orechová plnka:

300 g mletých orechov
pomarančová kôra
300 g kryštálového cukru
1,5 dcl vody.
Do orechov zamiešame horúci cukrový sirup a asi 3 prúžky pomarančovej kôry.
Postup:
Príprava závinu:
Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor, pridáme kvasnice, pripravíme kvások.

Do vykysnutého kvásku pridáme žĺtka, prešľaháme a pridáme rozpustené maslo.
Všetko pridáme do múky a šľahačom (lepšie však ručne) spracujeme cesto.
Vyformujeme 4 rovnaké bochníčky a necháme 30 min. odstáť. Naplníme plnkou.

Plnku si rozdeľte na rovnaké časti (ak by bolo niekde plnky veľa, závin praskne).
Makovú plnku po natretí ešte posypeme hrozienkami.
Hotový závin potrieme 3 krát rozšľahaným celým vajcom a 1 krát žĺtkom.
Dáme na 40-45 minút piecť do vyhriatej rúry (160 stupňov).
Prajeme vám dobrú chuť! :-)




















