Švédsky jablkový koláč: Jednoduchý, rýchly a veľmi chutný!

Tento švédsky jablkový koláč je nádherným príkladom severskej harmónie chutí

Švédska kuchyňa je známa svojimi jednoduchými, no elegantnými dezertmi, ktoré spájajú sviežosť ovocia, jemné cestá a delikátne krémy.

 

 

Tento švédsky jablkový koláč je nádherným príkladom severskej harmónie chutí – krehké cesto, svieže jablká, krémová pudingová plnka a chrumkavé mandľové lupienky tvoria dokonalý kontrast.

Navyše sa pripravuje z bežných surovín, takže si ho môžete dopriať kedykoľvek.

Ako pripraviť švédsky jablkový koláč?

Suroviny (forma s priemerom 24 cm)

Na cesto:

2 vajcia

8 g vanilkového cukru

100 g kryštálového cukru

 

 

50 ml oleja

50 g roztopeného masla

8 g sladkého droždia (prášok do pečiva)

340 g hladkej múky

Na plnku:

2 väčšie jablká

Šťava z polovice citróna

 

 

500 ml mlieka

60 g cukru

30 g pudingového prášku (smotanový alebo vanilkový)

Na ozdobu:

60 g mandľových alebo arašidových lupienkov

Práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

1. Príprava cesta

V miske vyšľahajte vajcia s kryštálovým aj vanilkovým cukrom do svetlej peny.

 

 

Pridajte olej a roztopené maslo, premiešajte. Následne prisypte múku zmiešanú so sladkým droždím a vypracujte mäkké, nelepivé cesto.
Cesto rozdeľte na dve časti – väčšiu a menšiu.

Väčšou časťou vyložte dno aj okraje tortovej formy (24 cm), ktorú ste vystlali papierom na pečenie. Menšiu časť si odložte na prikrytie plnky.

2. Plnka

V hrnci priveďte do varu 400 ml mlieka s cukrom. V zvyšných 100 ml mlieka rozmiešajte pudingový prášok, vlejte do horúceho mlieka a varte, kým krém nezhustne.

 

Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na tenké plátky. Pokvapkajte ich citrónovou šťavou, aby nezhnedli.

Do formy s cestom nalejte teplý pudingový krém, rovnomerne rozotrite a poukladajte naň plátky jabĺk. Nakoniec prikryte zvyškom cesta – môžete ho rozvaľkať na tenký plát alebo len vytvoriť mriežku.

3. Pečenie

Koláč posypte mandľovými alebo arašidovými vločkami. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 35 – 40 minút, kým povrch nie je zlatistý.

 

 

Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť, aby pudingová vrstva stuhla. Pred podávaním ho bohato posypte práškovým cukrom.

Tipy a odporúčania

Pre intenzívnejšiu chuť môžete jablká predtým krátko opražiť na masle s trochou škorice.

Ak máte radi jemnejšie dezerty, pridajte do pudingu pár kvapiek vanilkovej esencie.

Na vianočnú verziu môžete pridať štipku mletého klinčeka alebo kardamónu.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes