Švédska kuchyňa je známa svojimi jednoduchými, no elegantnými dezertmi, ktoré spájajú sviežosť ovocia, jemné cestá a delikátne krémy.

Tento švédsky jablkový koláč je nádherným príkladom severskej harmónie chutí – krehké cesto, svieže jablká, krémová pudingová plnka a chrumkavé mandľové lupienky tvoria dokonalý kontrast.
Navyše sa pripravuje z bežných surovín, takže si ho môžete dopriať kedykoľvek.
Ako pripraviť švédsky jablkový koláč?
Suroviny (forma s priemerom 24 cm)
Na cesto:
2 vajcia
8 g vanilkového cukru
100 g kryštálového cukru

50 ml oleja
50 g roztopeného masla
8 g sladkého droždia (prášok do pečiva)
340 g hladkej múky
Na plnku:
2 väčšie jablká
Šťava z polovice citróna

500 ml mlieka
60 g cukru
30 g pudingového prášku (smotanový alebo vanilkový)
Na ozdobu:
60 g mandľových alebo arašidových lupienkov
Práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
1. Príprava cesta
V miske vyšľahajte vajcia s kryštálovým aj vanilkovým cukrom do svetlej peny.

Pridajte olej a roztopené maslo, premiešajte. Následne prisypte múku zmiešanú so sladkým droždím a vypracujte mäkké, nelepivé cesto.
Cesto rozdeľte na dve časti – väčšiu a menšiu.
Väčšou časťou vyložte dno aj okraje tortovej formy (24 cm), ktorú ste vystlali papierom na pečenie. Menšiu časť si odložte na prikrytie plnky.
2. Plnka
V hrnci priveďte do varu 400 ml mlieka s cukrom. V zvyšných 100 ml mlieka rozmiešajte pudingový prášok, vlejte do horúceho mlieka a varte, kým krém nezhustne.

Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na tenké plátky. Pokvapkajte ich citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
Do formy s cestom nalejte teplý pudingový krém, rovnomerne rozotrite a poukladajte naň plátky jabĺk. Nakoniec prikryte zvyškom cesta – môžete ho rozvaľkať na tenký plát alebo len vytvoriť mriežku.
3. Pečenie
Koláč posypte mandľovými alebo arašidovými vločkami. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 35 – 40 minút, kým povrch nie je zlatistý.

Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť, aby pudingová vrstva stuhla. Pred podávaním ho bohato posypte práškovým cukrom.
Tipy a odporúčania
Pre intenzívnejšiu chuť môžete jablká predtým krátko opražiť na masle s trochou škorice.
Ak máte radi jemnejšie dezerty, pridajte do pudingu pár kvapiek vanilkovej esencie.
Na vianočnú verziu môžete pridať štipku mletého klinčeka alebo kardamónu.


















