Tajomstvo, ako uvariť fazuľu 5-krát rýchlejšie!

Fazuľa patrí medzi najzdravšie potraviny vôbec – je bohatá na rastlinné bielkoviny, vlákninu, železo aj antioxidanty.

 

 

Napriek tomu sa mnohí jej vareniu vyhýbajú, pretože proces zmäkčenia trvá dlho.

No existuje niekoľko jednoduchých trikov, ako fazuľu pripraviť až päťkrát rýchlejšie, bez straty chuti či výživovej hodnoty.

Vďaka týmto tipom ušetríte čas, energiu a získate mäkkú, lahodnú a ľahko stráviteľnú fazuľu, ktorá sa hodí do polievok, šalátov, nátierok aj ako hlavné jedlo.

Aké je tajomstvo rýchleho varenia fazule?

1. Správne namáčanie – základ úspechu

 

 

Bežné namáčanie trvá 8–12 hodín, no môžete ho výrazne urýchliť:

Rýchla metóda: Fazuľu prepláchnite, zalejte vriacou vodou (asi 3-násobné množstvo vody) a nechajte 1 hodinu stáť prikrytú.

Potom vodu zlejte, znova pridajte čerstvú studenú vodu a pokračujte vo varení.

Táto metóda napodobňuje dlhé namáčanie, no skracuje čas až o 90 %.

2. Pridajte trochu sódy bikarbóny

 

 

Do vody na varenie (nie viac ako 1/3 čajovej lyžičky na 1 liter vody) pridajte štipku sódy bikarbóny.

Tá pomáha rozkladať pektíny v šupke fazule, vďaka čomu sa uvarí rýchlejšie a rovnomerne.

Pozor však – pridajte ju iba v malom množstve, inak môže zmeniť chuť a štruktúru.

3. Použite tlakový hrniec alebo parný hrniec

Ak máte tlakový hrniec, fazuľu uvaríte za 20–25 minút namiesto dvoch hodín.

 

 

Po uplynutí času nechajte tlak prirodzene klesnúť a máte hotovú mäkkú fazuľu bez prasknutia.

Pri klasickom hrnci rátajte s časom približne 50–60 minút po rýchlom namočení.

4. Neprevarujte ju s kyslými prísadami

Fazuľa sa nikdy nevarí spolu s paradajkami, octom, citrónom či kyslou kapustou, pretože kyseliny spomaľujú jej zmäknutie.

Tieto ingrediencie pridávajte až po uvarení fazule – zachová si jemnú konzistenciu aj výbornú chuť.

5. Soľte až na konci

 

 

Soľ zvyšuje tvrdosť šupky, preto ju pridajte až po uvarení alebo v posledných 10 minútach varenia.

Tým sa vyhnete dlhej dobe varenia a fazuľa zostane mäkká, nie rozvarená.

Recept: Rýchla fazuľová polievka po domácky

Ingrediencie:

250 g sušenej fazule (biela alebo červená)

 

 

1 väčšia cibuľa

2 strúčiky cesnaku

2 mrkvy

1 petržlen

2 zemiaky

2 PL olivového oleja

1 bobkový list

1 ČL mletej papriky

Štipka majoránky

Soľ a korenie podľa chuti

1/4 ČL sódy bikarbóny

1,5 l vody alebo zeleninového vývaru

Postup:

Namáčanie: Fazuľu prepláchnite, zalejte vriacou vodou a nechajte 1 hodinu stáť. Vodu zlejte.

Varenie: V hrnci zohrejte vývar, pridajte fazuľu, bobkový list a sódu bikarbónu.

Varte asi 40–50 minút, kým fazuľa nezmäkne.

 

 

Zelenina: Na panvici osmažte na oleji cibuľu a cesnak, pridajte na kolieska nakrájanú mrkvu, petržlen a mletú papriku.

Orestovanú zeleninu vložte do hrnca s fazuľou.

Zemiaky: Pridajte na kocky nakrájané zemiaky a varte ďalších 10–15 minút.

Dochutenie: Nakoniec pridajte soľ, korenie a majoránku podľa chuti.

Podávanie:

Polievku podávajte horúcu s chlebom alebo celozrnnými rožkami.

Pre krémovejšiu verziu môžete časť fazule rozmixovať a vrátiť späť do hrnca.

Tipy navyše

Pre lepšiu stráviteľnosť pridajte počas varenia štipku rasce alebo bobkový list.

Fazuľu môžete po uvarení rozdeliť do porcií a zamraziť – vydrží až 3 mesiace.

Ak chcete ešte rýchlejšiu verziu, použite predvarenú (konzervovanú) fazuľu, ktorú stačí ohriať – výborná alternatíva pre dni, keď sa ponáhľate.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes